hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindent a diplomáért?
Gigantikus diákhitelezés lehet az USA új nemezise

2016. 10. 08.
Sheila Bair 2011-ben szájhúzogatások és kritikus pillantások közepette távozott az amerikai FDIC, azaz a központi bankfelügyeleti és szanálási hatóság éléről, miután 2008 után fő célkitűzésévé tette, hogy megregulázza a nagybankokat. A mandátuma lejárta után végzett kutatásai során azonban úgy találta, hogy az amerikai diákhitelezési statisztikák legalább akkora problémát jeleznek előre, mint a jelzáloghitel-válság. Bair azóta úttörő munkába fogott a Washington College vezetőjeként.

2006 és 2011 között, az egyik legintenzívebb pénzügyi időszakban, Sheila Bairnek központi szerepe volt az amerikai bankcsődök kezelésében. Részt vett a Bázel III-ként ismert globális szabályozói rendszer kidolgozásában, valamint az USA pénzügyi felügyeletének újragondolása is részben az ő keze munkája. Egyik legfőbb törekvése volt a fennálló jelzáloghitel-tartozások kondícióinak megváltoztatása, ám sem Bush, sem Obama idején nem talált komoly támogatókra ez ügyben. 2011-ben, a búcsúelőadásában költői kérdést intézett az amerikai bankszövetség tagjaihoz: „Úgy emlékezzen önökre a történelem, mint akik támogatták a szabad piacgazdaság és a közös felelősségvállalás helyreállítását az amerikai gazdaságban, vagy úgy, mint akik saját rövid távú érdekeiket szem előtt tartva ellenálltak minden olyan reformnak, amely helyreállította volna pénzügyi piacainkon a bizalom és korrektség légkörét?” Sajnos nem aratott vele osztatlan sikert – idézte fel az eseményeket a Bloomberg riportja.

A kansasi republikánus családból származó, idén hatvankét éves Sheila Bairt azonban nem törte össze az, hogy sokszor szélmalomharcra kényszerült a bankvezérekkel és a pénzügyi lobbistákkal szemben. Ma, öt évvel később elmondhatja magáról, hogy immár második éve sikeresen vezeti a Washington College-ot, ahol sokak szerint forradalmi munkát kezdett el a diákhitelek kezelésében.

„A szüleim nagyon óvatos emberek voltak – olvasható a Bloomberg cikkében. – Ez a kockázatkerülő és prudens pénzügyi kultúra egy életre belém ragadt.” A jogi végzettségű Bair eleinte egy kansasi szenátor mellett dolgozott, majd évtizedekre a pénzügyminisztérium vonzáskörébe került, és innen lépett tovább a már említett FDIC-hez. Ezt követően egy nonprofit intézménynél volt tanácsadó, amikor rátalált a Washington College, ahová egy „nem tradicionális” vezetőt kerestek, aki képes „helyreállítani az iskola hírnevét”. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy jó úton haladnak efelé.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!