hetilap

Hetek hetilap vásárlás
93 év - Elment az utolsó alapító atya

2016. 09. 29.
Kilencvenhárom éves korában kedden elhunyt Simon Peresz volt izraeli elnök, miniszterelnök, hadügyminiszter, az alapító atyák nemzedékének utolsó nagy politikusa.

Peresz Izrael egyik ikonikus politikusa volt, aki politikai karrierjét Ben Gurion protezsáltjaként kezdte a Hadügyminisztériumban, és 91 éves korában fejezte be, a csúcson. Hosszú politikai pályája küzdelmes volt, és a rendkívüli sikerek mellett számos kudarcot is át kellett élnie. Többször indult például a miniszterelnöki székért, de nem sikerült nyernie egyszer sem. Ennek ellenére átmeneti időre mégis többször volt ügyvezető miniszterelnök, legutoljára 1995-ben, Jichák Rabin meggyilkolását követően.

Peresz nagyon dörzsölt politikus volt, aki ennek megfelelően politikai pályája során sok nehézsúlyú politikussal volt rossz viszonyban: Golda Meir kimondottan utálta, Jichák Rabin csupán nem kedvelte, de tisztelte benne a nehézsúlyú vetélytársat. Rabinnal mellesleg többször kereszteződött a pályájuk: 1974 és 1977 között Peresz volt a hadügyminiszter Rabin miniszterelnöksége alatt. Ennek az időszaknak egyik csúcspontja volt, amikor a miniszterelnöknek (Rabin) és hadügyminiszternek (Peresz) döntenie kellett az Ugandába térített Air France gép túszai ügyében. Az entebbei dicsőséges akció mindkettőjük életének egyik – filmeken is ábrázolt – csúcspontja volt. Peresz 1995-ben, Rabin meggyilkolását követően lett újra hadügyminiszter és egyben ügyvezető miniszterelnök. Katonai vonalon megvalósult karrierje több szempontból is érdekes: egyrészt a Nobel-békedíj szempontjából, másrészt azért, mert szemben a legtöbb izraeli hadügyminiszterrel (például Jichák  Rabinnal) ő maga soha nem harcolt háborúban.

Mindennek ellenére legnagyobb sikerei és politikai öröksége hadi jellegű: ez pedig nem más, mint az izraeli nukleáris program és az izraeli atombomba. Peresz – aki 1923-ban született Lengyelországban, és 1932-ben érkezett Izrael területére – mindössze 29 évesen lett a Hadügyminisztérium általános igazgatója. Ebben a funkciójában vett részt azokon

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!