hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 10. 28. (XX/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Új hidegháború - Harci retorika és figyelemelterelés

A hidegháborút követő legnagyobb méretű csapatmozgásra került sor a héten, amikor az orosz hadiflotta nyolc hadihajója a Doveri-szoroson áthajózva, vélhetően Szíria irányába indult. Az akció nem enyhítette a NATO és Oroszország közötti feszültségeket, amelyek ebben az évben olyannyira megnövekedtek, hogy sokan már új hidegháborúról beszélnek.

Öt forgatókönyv november 8-ára

A hírekben kiemelt helyet kapott az ABC News 20 nappal a választások előtt készített közvélemény-kutatása, amely fölényes, 12 pontos Clinton-vezetést jelzett. Csalóka lenne azonban ebből arra következtetni, hogy garantált a demokrata jelölt elsöprő győzelme november 8-án. A felmérések többsége jóval szorosabb, vagy éppen döntetlen körüli állást jelez, ami azt jelzi, hogy a média és az elemzők által jó néhányszor véglegesen leírt Donald Trump továbbra is versenyben van a Fehér Házért. A FiveThirtyEight portál politológusa, David Wasserman öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a választásra.

Választási egyszeregy - Amerika választ

November első hétfőjét követő kedden – amely idén november 8-ára esik – milliók járulnak az urnákhoz, hogy eldöntsék, ki vezesse az Amerikai Egyesült Államokat az elkövetkezendő négy évben. Formálisan csak decemberben nevezik meg az új elnök személyét, akit 2017. január 20-án iktatnak be hivatalába. Milyen út vezet a győzelemig? Milyen lehetőségek között választhatnak az amerikai állampolgárok, és miként épül fel az amerikai választási rendszer? Cikkünkkel az alapokat szeretnénk összefoglalni.

Népszavazást tartanának a román családvédők

Komoly társadalmi feszültséget okozott Romániában a Koalíció a családért nevű szervezet alkotmánymódosító kezdeményezése, amely leszögezné, hogy a házasság egy férfi és egy nő között valósul meg. Egy baptista lelkipásztor nyilvános állásfoglalásra szólította fel Klaus Johannis államfőt a kérdésben, aki viszont úgy nyilatkozott, hogy hiba lenne a vallási fanatizmus útját választani. Az elnök szavai felháborodást váltottak ki a hagyományos családmodellt támogatók körében, akik valóságos kommentháborút indítottak ellene – a hatás máris érződik Klaus Johannis népszerűségén.

Felszámolás alatt a calais-i migránstábor

Hétfő reggel megkezdődött, és három nap alatt befejeződött a calais-i menekülttábor szisztematikus evakuálása – adta hírül a Le Figaro című francia napilap. A kormány humanitárius okokra hivatkozva döntött a Dzsungelként is emlegetett nyomornegyed végleges felszámolása mellett. Öt­ezer illegális bevándorlót szállítottak el buszokkal az országszerte ad hoc módon kialakított közel háromszáz átmeneti befogadóközpontba, hogy ott aztán menedékjogi kérelmet adhassanak be.

Figyelemelterelő akciókkal próbálkoznak a dzsihádisták

Figyelemeltereléssel próbálják lassítani az Iszlám Állam terroristái az iraki hadsereg és szövetségeseinek Moszul elleni offenzíváját. A dzsihádista csoport múlt hétvégén Irak más térségeiben követett el véres támadásokat. Közben a moszuli ostrom kapcsán Törökország és Irak között is éleződik a feszültség. Ankara szeretne részt venni a hadműveletekben, Bagdad azonban nem akar török katonákat látni az országban.

Belföld

Rendőrgyilkosság Bőnyben

Szerda délelőtt meghalt egy rendőr, miután a rendőrség beszámolója szerint rálőtt egy idős férfi, akinél házkutatást akartak tartani. Az elkövető, Győrkös István a hungarista félkatonai szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója. A tragikusan végződött akció a paramilitáris szervezetek jelentette kockázatokra, illetve a hatóságok és az állam felelősségére is ráirányítja a figyelmet.

Hit és értékek

Az UNESCO és a nagy hazugság

Antiszemita és rasszista döntésnek nevezte a kisebbik izraeli kormánypárt, a Jiszrael Beitenu frakcióvezetője az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének a döntését, amely minden kapcsolatot megtagadott a zsidó nép és Jeruzsálem központja, a Templom-hegy között. (A döntésről múlt heti számunkban írtunk részletesen.) Robert Ilatov Budapesten találkozott többek között Szijjártó Péter külügyminiszterrel, és több előadást is tartott. Az alábbiakban a Hit Parkban, több mint 10 ezer ember előtt elmondott beszédét közöljük.

Miért nem támogathatja egy keresztény Hillary Clintont?

Az utolsó elnökjelölti vitán a személyeskedések helyett az érdemi kérdéseké volt a főszerep, és olyan alapvető morális témák is előkerültek, amelyekről eddig nem vitázott a két jelölt. Bármit is gondoljanak a keresztények Donald Trumpról, egy dolog egyértelművé vált: egy Bibliát tisztelő keresztény nem szavazhat jó lelkiismerettel a melegházassággal kezdett folyamatot radikálisan felgyorsító és az abortuszt a kilencedik hónapig engedélyező Hillary Clintonra. A kampány finisében számos olyan keresztény vezető is egyértelművé tette ezt, aki korábban élesen bírálta Trumpot, mint Michael L. Brown messiáshívő zsidó szerző és prédikátor.

HÁTTÉR

Csak a bolgárok és a románok szegényebbek a magyaroknál

A magyar társadalom az Európai Unió legelmaradottabb országai közé tartozik, ahol az anyagi nélkülözés különböző formái nemcsak az alacsony jövedelműeket sújtják. A magyarok legfeljebb egyharmadát jellemzi európai színvonalú életstílus, iskolázottság – többek között ez derül ki a Társadalmi riport legfrissebb kötetéből.

Spotify: Hatékonyság svéd módra

Spotify. Immár 10 éve, hogy ez a stockholmi cég belefogott a már jó ideje megkövült zeneipar átalakításába. Habár a nettó pénzügyi adatok alapján a Spotify nem nyereséges vállalkozás, szakmai körökben ma ezt a svéd céget tartják az egyik leghatékonyabban működő informatikai vállalatnak, amely a legfrissebb vezetés-szervezési tapasztalatok adaptálásával követendő példa a legtöbb mai (nem csak) start-up vállal­kozás számára. Ennek ellenére úgy tűnik, a zeneipar revolúciója még várat magára.

A budai várnak semmi köze a magyarokhoz

A törökök által épített fürdők, mecsetek és a Gül Baba utca elnevezése is bizonyítják, hogy a megszálló magyaroknak semmi közük Budához, különös tekintettel a Rózsadombra, mely még nevét is a Gül Baba által ültetett rózsakertről kapta. A római katolikus egyháznak nincs köze a vatikáni Szent Péter-bazilikához, mely az olaszoké; a muszlimoknak nincs közük Mekkához, a hinduknak a Gangeszhez. El a kezekkel, székelyek, Székelyudvarhelytől, hiszen az mindig is román város volt; a holokauszt soha nem történt meg; a világörökség védelmezői pedig szavazzák meg, hogy a Moszkvát megszálló oroszok azonnal fejezzék be a Kreml és a Blazsennij-székesegyház környékén folyó útfelújításokat, melyekkel valójában megsemmisíteni igyekeznek annak bizonyítékait, hogy Moszkva kezdettől fogva az Észak-Amerikában őslakos kelták és angolszászok szent helye volt. És talán még a Fradi B-középnek is igaza van, amikor azt énelklik kórusban: „Borneó és Celebesz magyar volt és magyar lesz…”

Gyógyíthatatlan sebek

Nemrég ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Holokauszt Emlékközpont, melynek igazgatója a magyarországi holokauszt-kutatás meghatározó személyisége, Szita Szabolcs professzor. Több évtizede foglalkozik a témával, melyben idáig harminc kötete látott napvilágot. A napokban jelent meg Gyógyíthatatlan sebek (Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban) című kötete, amely 70 évvel a történtek után az első magyar vonatkozású Auschwitz-monográfia. A mű komplex módon, sok új, eddig nem ismert adattal dolgozza fel Auschwitz-Birkenau történetét. A magyarországi deportálások részletes története után foglalkozik többek között a hazatértek sorsával, a bűnösök felelősségre vonásával, gazdag mellékletében pedig felsorolja a híres magyar zsidó áldozatok névsorát.

Moszkva és Havas Szófia továbbra sem szereti 1956-ot

Két dolog nem változik: Moszkva és Havas Szófia ’56-képe – ezt a tanulságot vonhatjuk le a forradalom hatvanadik évfordulóját övező egyik legkellemetlenebb botrányból.

Kilépés bizonytalan

„Mostantól minden alkalommal, amikor Orbán nyilvánosan szerepel, kifütyüljük… ez az egy útja van, hogy szembesítsük a valósággal. …Fütyüld ki te is, akárhol látod! Minden egyes füttyszó szög a politikai koporsójába, miközben zene a mi füleinknek.” („Füttykoncert Orbánnak” FB-oldal)

Feszült évforduló

„Tetszettek volna forradalmat csinálni!” – vágott vissza Antall József párton belüli ellenzékének, amikor számon kérték a „puha” rendszerváltásért és a kommunista örökség – elsősorban az ügynökrendszer – ellentmondásos kezeléséért. A vértelen, de cserében katarzismentes átmenet legnagyobb vesztese az évtizedeken át elhallgatott ’56-os forradalom emlékezete lett, amely kapcsán az elmúlt 27 évben hol politikai pártok, hol pedig utcai harcosok próbálták magukat az elárult pesti srácok méltó örököseiként feltüntetni. Cikkünkben a legbalhésabb és leginkább átpolitizált ünnepünk évfordulóit idézzük fel 1988-tól, az utolsó hatóságilag betiltott évfordulótól az idei, füttybe és verekedésbe fordult megemlékezésig.

Így szavaztak a nemzetek

A határozat kizárólag az arab/muszlim elnevezést használja a jeruzsálemi óváros legfontosabb helyszíneire. A Templom-hegyet „Al-Aqsa Mosque/Al-Haram Al-Sharif” néven említi (18 alkalommal), a Nyugati Falat (a Siratófalat) pedig „Al-Buraq Plaza” néven (2 alkalommal). De a hamisítás nem csak Jeruzsálemre vonatkozik: ugyanezt követi Hebron és Betlehem esetében is. Izraelt 15 alkalommal nevezi „megszálló hatalomnak”, és „elfoglalt területnek” nevezi egész Palesztinát.

KÁVÉSZÜNET

„Minden nap új kihívást jelent”

„Mindig is érdekeltek a műszaki dolgok. Ha utazásaim során - vagy az interneten - rátaláltam egy-két jó termékre, kihasználtam a lehetőséget: megvettem, megvizsgáltam, majd eladtam - de ez csak egyfajta hobbit jelentett számomra.  Érdeklődésem egy gépészmérnöki diploma megszerzésében is realizálódott, de nem akartam én vállalkozást. Jól fizető, biztos állásom volt az OTP Magánnyugdíjpénztárnál, ahol az adminisztrá­ciós osztály főosztályvezetőjeként irányítottam a rész­le­­get. Itt a közgazdasági egyetemi végzettségemet tud­­tam hasznosítani, műszaki érdeklődésem azonban tovább­ra is fennmaradt” – mondta lapunknak a Depostore mű­szaki bolt és outlet ügyvezető igazgatója, D. Nagy László. A webes és bolti eladásra egyaránt szakosodott üzlet immár 10 éve működik, és több mint egytucat alkalmazottnak ad munkát.

A tragédia megelőzhető

Elérkezett a fűtésszezon, és máris hallani felfoghatatlan családi tragédiákról. Csak hazánkban minden évben 30-40 ember halálát követeli a csendes gyilkos, a szén-monoxid. Szakértők segítségével annak járunk utána, hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés, illetve mit tegyünk, ha bekövetkezett a baj.

A Halloween eredete

Közeledik október utolsó napja, vagyis Halloween. Röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni az Amerikában és Európában is egyre népszerűbb ünnep szellemi hátteréről és történelmi gyökereiről. (2016. 10. 28. XX/43)   

Izzik-e a galagonya?

A galagonyát szinte mindenki ismeri Weöres Sándor híres verssorából, miszerint „őszi éjjel izzik a galagonya”. Hogy miért izzik a galagonya, rögtön világossá válik, ha a pirosló galagonyabokrokat megpillantjuk az őszi tájban. A versben persze van egy szerelmi szál is, és ezzel meg is találjuk a közös pontot, hiszen az igazi galagonya is a szívre hat.

A kávéház a mi átriumunk

„Egy barátom szürke házikabátot tart a kávéházban, de ott tartja a könyvtárát, az orvosságait, és a pincér mindennap szó nélkül hozza a Neurolinját, a könyvét, felnyitva azon a lapon, ahol tegnap abbahagyta. Ismerek kávéházat, amelyik fekete lobogót tűz ki, mikor meghal egy-egy vendége. A kávéház a mi átriumunk” – írja A Hét hasábjain Kosztolányi 1914-ben. A budapesti kávéházi kultúra színes-szagos forgatagába adunk most egy kis betekintést.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!