hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyíthatatlan sebek
Interjú Szita Szabolcs holokausztkutatóval

2016. 10. 27.
Nemrég ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Holokauszt Emlékközpont, melynek igazgatója a magyarországi holokauszt-kutatás meghatározó személyisége, Szita Szabolcs professzor. Több évtizede foglalkozik a témával, melyben idáig harminc kötete látott napvilágot. A napokban jelent meg Gyógyíthatatlan sebek (Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban) című kötete, amely 70 évvel a történtek után az első magyar vonatkozású Auschwitz-monográfia. A mű komplex módon, sok új, eddig nem ismert adattal dolgozza fel Auschwitz-Birkenau történetét. A magyarországi deportálások részletes története után foglalkozik többek között a hazatértek sorsával, a bűnösök felelősségre vonásával, gazdag mellékletében pedig felsorolja a híres magyar zsidó áldozatok névsorát.

Mekkora munka volt megírni a kötetet, s milyen új eredményeket hozott a kutatás?

– Az 1970-es években ütköztem bele a témába, amikor még számos nehézséggel kellett megküzdeni. A források el voltak zárva, a szakemberek, levéltárosok féltek a téma megbolygatásától. A rendszerváltás után derült ki Berlinben, hogy volt egy titkos irat- és könyvtár is, amelyet előző ottjártamkor eltitkoltak előlem. Vagy például, amikor Scheiber Sándor professzor ajánlásával felkerestem a prágai főrabbit, első dolga volt az ajtót és ablakokat bezárni s a kezével óvatosságra inteni. De itthon is féltek, különösen vidéken, s egészen más témák kutatását preferálták. Később oldódott a dolog, de még sokáig megvizsgálták a kutatási engedélyt, kíváncsiak voltak a megbízóra. Amikor 2000-ben megírtam a Mauthausen-monográfiát, láttam, hogy Auschwitz is olyan téma, amelyre rengeteget kell készülni, nem lehet csak úgy rutinból nekiugrani a feldolgozásnak. Ebbe beletartozott, hogy személyesen elmentem a legtöbb táborba, a fő- és melléktáborokba egyaránt.

Meg kellett küzdeni az emlékezet zavaraival. A túlélőkben legtöbbször a fájdalom jött fel, igyekeztek a történteket az emlékezetükből kitörölni, mások pedig a múlt szükségtelen megbolygatásának ítélték. A kutatás során rájöttem, hogy alaposan elemezni kell mindkét fél magatartását, értelmezni kell mindkét felet: a tömeggyilkolásra szövetkezetteket és az áldozatokat, és ott vannak még a szemlélők is. A történet nem minden esetben fekete-fehér, sokféle árnyalat létezett. Nemrég súlyos szívbetegségen estem át, s a gyógyulás hónapjaiban Balatonfüreden határoztam el, hogy ha túlélem a krízist, megírom a monográfiát. A kórházi ágyon a laptopon, vagy a parton a hattyúkat és a vadkacsákat etetve már megszületett bennem a kötet vázlata. Egy év telt el azóta, s számomra is öröm, hogy megjelent a kötet. Egyúttal nagy megkönnyebbülés is, hiszen megírása közben sokszor nyomasztott a téma, különösen a tömeges gázhalálhoz vagy a gyermek áldozatok történetéhez érve. Ugyanakkor vonzott is a feladat. Kihívást jelentett számomra, vajon sikerül-e a történetet kellő tárgyilagossággal megírnom, érzékeltetve, hogy az áldozatok pártján vagyok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!