hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak a bolgárok és a románok szegényebbek a magyaroknál
Megjelent az új Társadalmi riport

2016. 10. 27.
A magyar társadalom az Európai Unió legelmaradottabb országai közé tartozik, ahol az anyagi nélkülözés különböző formái nemcsak az alacsony jövedelműeket sújtják. A magyarok legfeljebb egyharmadát jellemzi európai színvonalú életstílus, iskolázottság – többek között ez derül ki a Társadalmi riport legfrissebb kötetéből.

1990 óta jelenik meg a Tárki Társadalmi riport című tanulmánykötete, amely kétévente nyújt átfogó képet a magyar társadalom állapotáról, méghozzá szisztematikusan gyűjtött adatállományra épülő elemzések révén. 2010 után a közbeszerzések átalakítása a kutatóintézeteket is érintette, így megvonták a kiadvány állami támogatását, s a 2012-es kötet csak alapítványi támogatással, a 2014-es pedig közadakozásból tudott elkészülni.

Idén azonban visszatértek a rendes kerékvágásba, legalábbis a friss, 2016-os kötetet – miként az az előszavából kiderül – az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága támogatja. „A kötet szerkesztői külön hálásak Czibere Károly államtitkárnak, aki már a 2014-es, közadakozásos kötetnek is egyik legnagyobb támogatója volt. A minisztériummal való jó együttműködés számunkra azt jelenti, hogy a tényekre alapozott, hatáselemzésekre épülő politikacsinálásra van tér és fogadókészség még abban az időszakban is, amikor meglehetősen sok szakmapolitikai kérdés is a politikai kommunikáció terében értékelődik és dől el” – írják a szerzők.

Az elemzők kiemelik, hogy a 2015-től megmutatkozó gazdasági stabilizáció után el kellett volna indítani az ország felemelkedéséhez nélkülözhetetlen intézményi reformokat is. Ez újfent elmaradt, így a közszektorokban (államigazgatás, oktatás, egészségügy, szociális szféra) lényegében az 1980-as évekbeli szocialista nagyvállalatokra jellemző állapotok uralkodnak. A kötet elemzései meglehetősen árnyalják a jelenlegi gazdasági stabilizációs folyamatot is, például ami a foglalkoztatás, a munkanélküliség, a bérek, a szegénység alakulását vagy a kivándorlás hatását illeti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!