hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tragédia megelőzhető

2016. 11. 07.
Elérkezett a fűtésszezon, és máris hallani felfoghatatlan családi tragédiákról. Csak hazánkban minden évben 30-40 ember halálát követeli a csendes gyilkos, a szén-monoxid. Szakértők segítségével annak járunk utána, hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés, illetve mit tegyünk, ha bekövetkezett a baj.

A vérben az oxigént a hemoglobin nevű vastartalmú metalloprotein köti magához, és így szállítja a szövetek számára az éltető gázt. A szén-monoxid attól mérgező, hogy sokkal erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, így kiszorítja azt. A szövetek nem kapnak elegendő oxigént, vagyis az áldozat gyakorlatilag megfullad, hiába veszi a levegőt.

Nemcsak gázkészülékeknél áll fenn a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye, hanem kandallók, kemencék, vegyes tüzelésű kazánok esetén is. Tökéletes égéskor széndioxid szabadul fel, a tökéletlen égéskor pedig szén-monoxid keletkezik az elégetett anyagtól függetlenül.

A lakásban több okból is felszaporodhat a szén-monoxid, illetve fogyhat az oxigén. Egyik ok a készülékek idős kora, és a karbantartás elmaradása – hívja fel a figyelmet György Roland műszaki biztonsági felülvizsgáló. „Magyarországon a gázfogyasztó berendezéseket használó háztartásokban a készülékek átlagéletkora 20-25 év, de nem ritkák az akár 40 éves cirkók, vízmelegítők sem.”

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!