hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izzik-e a galagonya?

2016. 11. 07.
A galagonyát szinte mindenki ismeri Weöres Sándor híres verssorából, miszerint „őszi éjjel izzik a galagonya”. Hogy miért izzik a galagonya, rögtön világossá válik, ha a pirosló galagonyabokrokat megpillantjuk az őszi tájban. A versben persze van egy szerelmi szál is, és ezzel meg is találjuk a közös pontot, hiszen az igazi galagonya is a szívre hat.

Most azonban maradjunk szigorúan annál a kérdésnél, hogy milyen gyógyhatása van a galagonyának.

Azon gyógynövények közé tartozik, amelyek esetében nemcsak a népgyógyászati megfigyelések állnak a rendelkezésünkre, hanem számos (klinikai és preklinikai) vizsgálat is igazolta a hatásosságukat. A galagonya hatóanyagai a szív több pontján tudnak beavatkozni: például fokozzák a szívizom teljesítőképességét, javítják az erek vérellátását, enyhe vérnyomáscsökkentő, valamint szívritmuszavart kiegyenlítő hatásuk van. A felsorolt  előnyös hatások természetesen a galagonya hatóanyagainak megfelelő koncentrációjával érhetők el. A galagonyából készített tea csak a vízben oldódó hatóanyagokat tartalmazza.

Kifejezetten időskori szívpanaszok, illetve idegi eredetű szívpanaszok esetében hatásos. Már meglévő gyógy­szerek mellett is fogyasztható.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!