hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az újságíró, aki a rohonci mészárlás nyomába eredt

2016. 11. 07.
A gonoszság bálja a kastélyban

A festői szépségű burgenlandi városka, Rechnitz (Rohonc) évtizedek óta sötét titkot rejteget. A síri csend, amely a Kőszeggel átellenben lévő osztrák kisvárost beburkolta, az utóbbi években kezdett lassan megtörni.

A 1945. március 24–25-én elkövetett mészárlást, melyet a Batthyány-kastélyban tivornyázó SS-tagok a helyi volksbundistákkal (osztrák népfelkelőkkel) együtt hajtottak végre, a Nobel-díjas író, Elfride Jelinek Rohonc, avagy az öldöklő angyal című művében, David Litchfield oknyomozó riportkönyvében tárta az olvasók elé. A Helikon kiadónál nemrégiben magyarul is megjelent Sacha Batthyány megrendítő és őszinte könyve, az És nekem mi közöm ehhez?, amelyben a fiatal újságíró könyörtelenül szembenéz családja múltjával, nem keres mentséget rokonsága számára.

Sacha Batthyány, a nácibarát Batthyány Ivánnénak, született Thyssen-Bornemisza Margitnak, a rohonci mészárlás egyik kulcsfigurájának az unokaöccse. Hogy Batthyány Ivánné közvetlenül részt vett-e az 1945. március 24–25-ei gyilkosságokban, arról megoszlik a történészek véleménye. Apja, Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza de Kaszon a náci hadiipar egyik legjelentősebb kiszolgálójaként baráti kapcsolatban állt Hermann Göringgel, ő maga pedig az SS rendelkezésére bocsátotta a rohonci Batthyány-kastélyt. Thyssen-Bornemisza Margit szerelmi viszonyt ápolt a magas rangú Franz Podezin Orts­gruppenführerrel és a szintén náci Hans-Joachim Oldenburggal is, aki a rohonci birtok intézőjeként szolgálatában állt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!