hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 04.07. (XXI/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elstartolt a brexit - Az uniós vezetők diktálják a tempót

Március 29-én Theresa May miniszterelnök megtette a kezdeti lépést ahhoz, hogy Nagy-Britannia véget vessen negyven éve tartó, igazán soha nem működő kapcsolatának az Európai Unióval. Az Európai Tanács válaszként kidolgozott ütemtervéből egyértelműen látszik, hogy nem áll szándékában „könnyű válásra” törekedni. Brüsszel már a tárgyalások kiindulópontjának megválasz­tá­sában sem enged a brit félnek, hanem ragasz­kodik ahhoz, hogy a jövőbeni együttműködés kereteit csak a kilépés feltételeinek lefektetése után vitassák meg. Az egész folya­mat várhatóan két év múlva, 2019. március 29-én zárul le.

Bosszú Szíriáért

Kirgiz öngyilkos merénylő robbantott a szentpétervári metrón április 3-án. A Szennaja Ploscsagytól a Műszaki Főiskola felé tartó szerelvényen 14 ember vesztette életét, ötvenen sérültek meg. Másnap estére azonosították az áldozatokat, és nyilvánosságra hozták az elhunytak neveit: van köztük 12 éves diáklány és 71 éves nyugdíjas is. Az eset pontosan aznap történt, amikor az orosz elnök szentpétervári tartózkodása miatt fokozott biztonsági intézkedések voltak életben.

Szoros együttműködés

Március végén tizedik alkalommal találkozott egymással Aleksandar Vuc˘ic´ és Vlagyimir Putyin – az orosz és a szerb vezető a katonai együttműködés és a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről döntött a személyes találkozón. Az azóta már államfővé választott szerb miniszterelnök igyekszik jó kapcsolatot ápolni mind az Európai Unióval, mind Oroszországgal, amely országa legfontosabb gazdasági és politikai támasza. A balkáni ország orosz élelmiszer-kivitele 40 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

Szerbia: választás után tüntetések

A várakozásoknak megfelelően a hivatalban lévő miniszterelnök elsöprő győzel-mével zárult a hétvégi elnökválasztás Szerbiában, miután Aleksandar Vuc˘ic´  már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több mint 50 százalékát. A választás igazi kérdése sokkal inkább az volt, miért cseréli le a jelenlegi legbefolyásosabb szerb politikus a tényleges hatalmat jelentő miniszterelnöki pozíciót a protokolláris jelentőségű államfői hivatalra. Közben lapzártakor országszerte tüntetések kezdődtek a választási eredmények miatt.

Tömegsírok és emberrablások Kongóban

Emberrablások, tömegsírok, lefejezett rendőrök, gyerekkatonák. Az elmúlt hónapokban ezek mindennapos jelenségnek számítanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Március végén két fiatal ENSZ-alkalmazott humanitárius szakértő holttestére bukkantak, akiknek célja az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálása volt. A hágai nemzetközi bíróság szerint a kongói események háborús bűnnek számítanak.

Belföld

HISZ: segítség a határon túl

A téli, karácsonyi időszakban – a Hit Rádió által szervezett aukciónak köszönhetően  is – ismét fókuszba került a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának a határon túli magyarság körében végzett tevékenysége. Az év végi aukción a rádió hallgatói összesen mintegy másfél millió forintot ajánlottak fel a Szeretetszolgálat erdélyi munkájának a segítésére, most ismét hasonló nagyságrendben ad támogatást a HISZ a határokon túl élő szórványmagyarság számára.

Brutális start

Brutális választási kampányra számít Semjén Zsolt, derül ki a miniszterelnök-helyettes minapi, a Magyar Időknek adott interjújából. Semjén azt is elmondta, szerinte ősztől fog bedurvulni, „extatikussá” válni a kampány, mégpedig a tehetetlen ellenzék dühe miatt. Lehet, hogy Semjén tévedett, legalábbis a kezdési időpont tekintetében, ugyanis a hét vége óta meg­lehetősen felpörögtek az események és az indulatok is. A két póluson jelen­leg a kormány, illetve a Jobbik és a Simicska-család alkotta egység áll, a bal­oldali ellenzék most halkabb.

Gyorsított eljárás - Orbán Viktor és a CEU

Még a Fidesz politikusait is meglepte, hogy a kormányfő bizalmi kérdésként kezelte a Közép-európai Egyetem (CEU) jelenlegi formában történő mű­kö­dését nehézzé tevő felsőoktatási törvény módosítását. Három magyarázatot hallottunk arra, hogy miről szól és miért volt sürgős ez az óriási politikai vihart kiváltó törvénymódosítás Orbán Viktornak: az első szerint valódi oktatási problémát kellett elhárítani, csak „be­nézték” a nemzetközi hatását. Második lehetséges interpretáció, hogy a miniszterelnöknek egy személyes meccse zajlik az őt nemigen kedvelő Soros Györggyel, és egész egyszerűen borsot akart törni a milliárdos orra alá, azzal, hogy kiszúr az egyetemével. Harmadik eset­leges szcenárió szerint a volt szovjet tagköztársaságokban komoly gondot okoznak Moszkvának a CEU-ról érkező nyugatos, amerikai orientációjú „poli­tikusok”, és Putyin Orbán Viktornak adott támogatásának a kiszorítás is az ára.

HÁTTÉR

Nyolc nap - Gavra Gábor publicisztikája

Kevesebb mint nyolc nap – ennyi telt el a felsőoktatási törvény módosításának Országgyűlés elé terjesztése és elfogadása között. Ha a „CEU-ügy” kirobbanását az Origón a Magyarországon működő külföldi fenntartású felsőoktatási intézmények működési szabálytalanságaival foglalkozó cikk megjelenésétől számítjuk, akkor is csak néhány órával telt el több az ügy kezdete és vége között. Nyolc nap elegendő volt ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés kormánytöbbsége kivégezze a Közép-európai Egyetemet, vagy legalábbis megteremtse a kivégzés feltételeit.

George Sorosról írt könyvet Andreas von Rétyi német újságíró

George Soros: A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége címmel jelent meg a napokban a magyar származású német újságíró, Andreas von Rétyi könyve. A könyv a Soros-szervezetek tevékenységével és azoknak a politikai életre gyakorolt hatásával foglalkozik elsősorban, és ahogy a címből is látszik, a szerző szerint a multimilliárdos az általa pénzelt civil szervezeteken keresztül a világpolitikára is nagy befolyást gyakorol.

Túszul ejtett a Gestapo, happy end lett belőle

„Mostanában nem érek rá, nagyon sok dolgom van, az új könyvem kiadását intézem” – mondta egy alkalommal, amikor az interjút próbáltuk egyeztetni. Először azt gondoltam, kifogást keres, de tévedtem. Bálint Ákos ügyvéd 94 évesen sem mondható nyugdíjasnak; ír, szerkeszt, és naponta bejár a Budapesti Ügyvédi Kamarába. Arra panaszkodik, hogy ügyfelei egyre-másra kihalnak. A Heteknek az 1944. márciusi német megszállás évfordulója kapcsán mondta el regénybe illő történetét.

Meddig terjedhet ki Irán befolyási övezete?

Az Iszlám Állam katonai megsemmisítése már csak hetek kérdése Irakban. A folytatás nem egyértelmű: a többségében síita ország képes-e megőrizni függetlenségét, vagy beleolvad az arab tavasz kezdete óta terjeszkedő iráni érdek­szférába. Perzsa részről igény volna rá.

Egy 20. századi szamaritánus

Uhl Antal, a „munkáspap” a vészkorszak idején Franciaországban sok száz ember életét mentette meg: főleg magyar zsidóknak, továbbá hadifoglyoknak – franciáknak és németeknek – nyújtott felbecsülhetetlen segítséget. Hazatérte után felemelte szavát a svábok kitelepítése ellen is. Az embermentőről, aki 115 éve született és 35 évvel ezelőtt hunyt el, a héten tartanak megemlékezést a Holokauszt Emlékközpontban.

Mese nem volt, fűteni kellett

Az elmúlt tél mindenkit megviselt, kit testileg, kit lelkileg, de voltak, akiket mindkét módon. Ez történt Zoltánnal is, aki ugyan nem számította magát a leszakadó társadalmi rétegekhez, mégis el kellett döntenie, hogy fűt vagy eszik a család. Miután a nagy hidegben felélték tartalékaikat, kénytelen volt az erdőre menni fát szedegetni – ez nem lopás, gondolta, hiszen csak a száraz gallyakat gyűjtögeti. Tévedett, aminek komoly ára lesz, mondták neki az eljáró rendőrök. A szociális tűzifa még enyhébb teleken sem fedezi teljes egészében a rászorulók szükségleteit, az idei télen pedig különösen kevésnek bizonyult.

A kormány és az NGO-k

Az Országgyűlés elé került a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezet. A javaslat, amely adminisztratív előírásokat tartalmaz, s indoklásában nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozik, az egyházi és sportszervezeteket nem érinti.

Olimpia Győrben

Magyarországon első ízben Győrben lobban fel az európai olimpiai láng, ahol ötven ország fiatal sportolói részvételével rendezik meg tíz sportágban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF, 2017. július 23–30.). Új sportlétesítmények, infrastrukturális fejlesztések és rengeteg izgalmas program jellemzi Győrt a 2017-es esztendőben is.

KÁVÉSZÜNET

Szerethető emberek, szerethető tárgyak

Magyarországon van egy páratlan, menő dizájn brand, mely egyszerre terápiás tevékenység és bevételi forrás. Ez a Miskolci Autista Alapítvány MAACRAFT nevű – igazi multifunkcionális – projektje, amely meggyőző példája annak, hogyan érdemes együtt élni az autistákkal. A projekt ötletgazdája és vezetője, Szalkai Dániel dizájner szerint csak pozitív visszajelzéseket kapnak, ugyanis az autisták sokkal többet tudnak nyújtani, ha értő és érzékeny közegbe kerülnek. A program egyik fő célja, hogy a hozzáadott értékkel bíró, magas minőségű termékek révén megváltozzon az autisták társadalmi megítélése.

Melyik juttatást válasszuk?

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott adótörvény-módosítások több ponton érdemben és alapvetően megváltoztatták a cafeteriarendszerek gerincét adó béren kívüli juttatások szabályait. Egyáltalán mi a különbség a cafeteria és a béren kívüli juttatás között? Kik vehetik igénybe ezeket és milyen mértékben? Minden dolgozónak egyformán kell adni? Vajon a cafeteria segít megtartani a munkavállalót?

Modernkori nomádok

Hosszú idő után külföldről hazatérni nagy kihívást jelenthet. Annak ugyanis, ha azt gondoljuk, bárhol élhetünk, ára van: a hontalanság átható, nem múló érzése, amit csak fokozhat a fordított kultúrsokk, a kapcsolati háló újbóli kiépítésének nehézsége vagy akár a hivatalos ügyek intézésével járó bosszúság.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!