hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyolc nap - Gavra Gábor publicisztikája

2017. 04. 06.
Kevesebb mint nyolc nap – ennyi telt el a felsőoktatási törvény módosításának Országgyűlés elé terjesztése és elfogadása között. Ha a „CEU-ügy” kirobbanását az Origón a Magyarországon működő külföldi fenntartású felsőoktatási intézmények működési szabálytalanságaival foglalkozó cikk megjelenésétől számítjuk, akkor is csak néhány órával telt el több az ügy kezdete és vége között. Nyolc nap elegendő volt ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés kormánytöbbsége kivégezze a Közép-európai Egyetemet, vagy legalábbis megteremtse a kivégzés feltételeit.

A statáriális tempó meglepetést okozott azoknak, akik az 1996 óta Budapesten működő, a legerősebb magyarországi felsőoktatási intézménynek számító Közép-európai Egyetemre a hazai politika által érinthetetlen rezervátumként tekintettek. Pedig a Norvég Civil Támogatási Alap pénzéből működő NGO-k elleni 2014-es kormányzati támadás óta nem kétséges: a kormánypárt hosszú ideje a magyar politikai élet nem legitim szereplői­nek tekinti azokat a nem kormány­zati szervezeteket, amelyek külföldi forrásokból gazdálkodnak. A gon­dolatmenet nem különösebben bonyolult és nem is túl eredeti: a kormányzati logika szerint ezek a szervezetek magukat civilnek „álcázva”, valójában ellenzéki erőkként lépnek föl, mindezt ráadásul – folytatódik a gondolatmenet – külföldi érdekek szolgálatában. Ez a logika világosan visszaköszön a kormány friss, az NGO-k működését szabályozó törvényjavaslatából.

Néhány hónapja az is tudható, hogy a számos magyarországi NGO-t támogató Soros György által alapított CEU-t a kormánypártok nem tekintik többnek, mint a magyarországi Soros-birodalom zászlóshajójának. Narratívájuk szerint tehát most sem a kormány avatkozik a CEU ügyeibe, hanem Soros György Magyarországéba, így mindaz, ami a Közép-európai Egyetemmel történik, pusztán reakció erre a beavatkozásra. Erről beszélt Orbán Viktor is februári évértékelőjében, amikor „öt nagy támadás” elhárítását nevezte meg az év programjának 2017-re.

Utólag rekonstruálható, mire gondoltak a Hetek fideszes forrásai, amikor arról beszéltek munkatársunknak február közepén, a kormány kísérletet tesz arra, hogy a Közép-európai Egyetemet – úgymond jogszerű eszközökkel – „kiszorítsák” Budapestről. Pontosabban: olyan ösztönzőket igyekeznek bevetni, amelyek arra inspirálhatják Sorost, hogy költöztesse el az egyetemét más országba (lásd: Orbán Viktor öt nagy támadást akar kivédeni. Hetek, 2017. február 17.).

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!