hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túszul ejtett a Gestapo, happy end lett belőle
Bálint Ákos ügyvéd Horthyról, a német megszállásról és Szálasi felakasztásáról

2017. 04. 06.
„Mostanában nem érek rá, nagyon sok dolgom van, az új könyvem kiadását intézem” – mondta egy alkalommal, amikor az interjút próbáltuk egyeztetni. Először azt gondoltam, kifogást keres, de tévedtem. Bálint Ákos ügyvéd 94 évesen sem mondható nyugdíjasnak; ír, szerkeszt, és naponta bejár a Budapesti Ügyvédi Kamarába. Arra panaszkodik, hogy ügyfelei egyre-másra kihalnak. A Heteknek az 1944. márciusi német megszállás évfordulója kapcsán mondta el regénybe illő történetét.

A Horthy-korszak megítélése meglehetősen vitatott nemcsak történészi, de politikai tekintetben is. Ön hogyan emlékszik vissza, milyen volt zsidóként Budapesten élni a kormányzó idején?

– Mi Horthy Miklósról csak jókat hallottunk az iskolában, fényképről mindannyian ismertük. Tízévesen élőben is volt alkalmam szemügyre venni: egy cserkésztalálkozón lovas tréninget tartott. Elegáns katonatiszti ruhában volt, nagyon tetszett a nyugodt, egyenletes lovaglása, megnyerő jelenség volt. A tiszteletem persze átértékelődött, amikor 1938-ban szövetkezett Németországgal, és a három zsidótörvényt is aláírta, de ma sem tartom gonosz politikusnak.

Nekem jó emlékeim vannak a háború előtti időből. Egyszer tapasztaltam csak kifejezetten szélsőséges atrocitást: 15 évesen két ismerősömmel mentem hazafelé a moziból, amikor egy tízfős nyilaskeresztes társaság körbefogott bennünket azzal, hogy megvertünk egy német katonatisztet. Persze a vád blőd volt, mégis bevittek bennünket az Andrássy út 60. alatt működő nyilasházba, és rendőrségi kihallgatáson kellett tisztáznunk magunkat. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!