hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömegsírok és emberrablások Kongóban
A megoldás messze van

2017. 05. 03.
Emberrablások, tömegsírok, lefejezett rendőrök, gyerekkatonák. Az elmúlt hónapokban ezek mindennapos jelenségnek számítanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Március végén két fiatal ENSZ-alkalmazott humanitárius szakértő holttestére bukkantak, akiknek célja az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálása volt. A hágai nemzetközi bíróság szerint a kongói események háborús bűnnek számítanak.

A 34 éves Michael Sharp és a nála két évvel idősebb Zaida Catalán március közepén tűnt el tolmácsukkal együtt. Mindketten a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő, MONUSCO néven ismert ENSZ békefenntartó misszió munkatársai voltak. A nem túl mélyre hantolt holttestükre helyi lakosok találtak Kasai provincia területén egy folyó mellett. Az amerikai fiatalember – aki egyébként egy kansasi főiskola történelmet és bibliai ismereteket oktató professzorának fia – munkája során többek között a kongói protestáns egyházak tanácsával együttműködve próbálta meggyőzni a lázadó csapatokat, hogy hagyják abba a harcokat. Erőfeszítése eredményeképpen 2015 januárjában mintegy 1600 harcos tette le a fegyvert.

Zaida Catalán 2010-ben otthagyta a svéd parlament Zöld Pártjában betöltött ügyvédi állását, és nemi erőszakkal szembeni tevékenységbe kezdett a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Utolsó útjuk célja épp a kormányerők és a rivális törzsi csoportok harcai során elkövetett bűntettek kivizsgálása volt, amelyek során több mint 400 ember halt meg tavaly augusztus óta. Arra, hogy melyik oldal követte el a két emberjogi szakértő elleni gyilkosságot (a svéd nőt lefejezték), nem derült fény.

Az ENSZ jelentése szerint már 23 tömegsírt találtak, amelyekben kormány­párti és lázadó fegyveresek, és nem csekély számban civilek, köztük nők és gyerekek nyugszanak. A zavargások elsődleges okának a Kamwina Nsapu bandafőnök halála miatti bosszút tartják. A lázadó vezér tavaly júniusban indított felkelést Kasai tartományban a kormány intézményeivel és a biztonsági erőkkel szemben. Válaszul a rendőrség egy rajta­ütés során megölte, halála óta eszkalálódott a konfliktus. A banda tagjai többnyire gyerekharcosok, akik általában botokkal és macsétákkal harcolnak a kormány felfegyverzett erőivel szemben, állami hivatalokat fosztogatnak és gyújtanak fel.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!