hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szerbia: választás után tüntetések
A miniszterelnök ül át az államfői székbe

2017. 05. 03.
A várakozásoknak megfelelően a hivatalban lévő miniszterelnök elsöprő győzel-mével zárult a hétvégi elnökválasztás Szerbiában, miután Aleksandar Vuc˘ic´  már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több mint 50 százalékát. A választás igazi kérdése sokkal inkább az volt, miért cseréli le a jelenlegi legbefolyásosabb szerb politikus a tényleges hatalmat jelentő miniszterelnöki pozíciót a protokolláris jelentőségű államfői hivatalra. Közben lapzártakor országszerte tüntetések kezdődtek a választási eredmények miatt.

Vučić nagy fölénnyel nyert a választáson, a szavazatok több mint 55 százalékát megszerezve, a 16 százalékot szerző független jelöltet, a korábbi ombudsmant, Saša Jankovićot és a szerb viccpárt jelöltjét, a humorista Luka Maksimovićot megelőzve.

A miniszterelnök választási sikerét némiképp árnyalja, hogy a választásra jogosult állampolgárok alig több mint fele, 54 százaléka vett részt a szavazáson. Politikai elemzők szerint azonban az államfőválasztás általában kevésbé mozgatja meg a választókat, különösen egy ilyen helyzetben, amikor előre borítékolni lehetett Vučić győzelmét.

Egységes kormánypárti tömb, széttagolt ellenzék

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!