hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig terjedhet ki Irán befolyási övezete?
A két ajatollah és az újperzsa birodalom

2017. 05. 03.
Az Iszlám Állam katonai megsemmisítése már csak hetek kérdése Irakban. A folytatás nem egyértelmű: a többségében síita ország képes-e megőrizni függetlenségét, vagy beleolvad az arab tavasz kezdete óta terjeszkedő iráni érdek­szférába. Perzsa részről igény volna rá.

„Irán célja egy nagy síita birodalom létrehozása. Teherántól Baszrán át Damaszkuszig – mondja egy magasrangú kurd katonatiszt Erbil melletti rezidenciájában. Másfél órán keresztül autóztunk, hogy teázhassunk vele, mikor kiderült, névvel nem hivatkozhatunk az egyébként törzsi és rokonsági szinten is befolyásos katonára, ellenben udvariaskodás nélkül felel minden kérdésünkre.  – Már régen nem az Iszlám Állam a kérdés, hanem, hogy Irakot bekebelezi-e Irán, és, hogy ez milyen hatással lesz ránk, kurdokra. Mi szunniták vagyunk” – teszi hozzá.

A kérdésfeltevése jogos. Amióta az Iszlám Állam 2014-ben megkezdte dúlását, és csúnyán szétverte az iraki reguláris hadsereget, több tízezer vallási alapon szerveződő síita milicista harcol az iszlamisták ellen Irakban. Ezeket népi hadseregnek nevezik, arabul hasd as shabinak. Jóindulattal azt mondhatjuk, hogy nem nagyon lehet tudni, hogy ezek a szabadcsapatok, melyek komoly politikai tényezővé váltak az országban, pontosan kinek is jelentenek. Ha nem vagyunk olyan jóindulatúak, akkor persze nyugodtan mondhatjuk, hogy Iránnak. (A perzsa állam birodalmi törekvéseiről lásd keretes írásunkat.)

A síita hatalmi struktúra

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!