hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kormány és az NGO-k

2017. 05. 03.
Az Országgyűlés elé került a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezet. A javaslat, amely adminisztratív előírásokat tartalmaz, s indoklásában nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozik, az egyházi és sportszervezeteket nem érinti.

A külföldről finanszírozott NGO-k listázását először a Jobbik kezdeményezte 2013-ban, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. A 2014-es választásokat követően a kormány is lépett az ügyben: Kehi-vizsgálat indult a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) hazai koordináló szervezeténél, az Ökotárs Alapítványnál, azzal az indokkal, hogy az NCTA-forrás közpénz, amiből olyan szervezeteket pénzelnek, melyek beavatkoznak a magyar belpolitikába. A norvégok tiltakoztak, a kormány pedig azóta is próbálja ellenőrzése alá vonni az NCTA-pénzek elosztását.

Így látja a kormány

Idén januárban Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese helyezte kilátásba „a Soros-birodalom álcivil szervezeteinek kitakarítását” az országból, melyeket szerinte azért tartanak fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Németh nevesítette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International Magyarországot, valamint a Magyar Helsinki Bizottságot. Különböző hírek keringtek a várható törvényi szabályozásról, a civil szervezetek vezetőinek kötelező vagyonbevallásáról, mígnem a 444.hu egy hete közzétette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezetet.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!