hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melyik juttatást válasszuk?
Cafeteria-körkép az új szabályok tükrében

2017. 05. 04.
Az Országgyűlés által tavaly elfogadott adótörvény-módosítások több ponton érdemben és alapvetően megváltoztatták a cafeteriarendszerek gerincét adó béren kívüli juttatások szabályait. Egyáltalán mi a különbség a cafeteria és a béren kívüli juttatás között? Kik vehetik igénybe ezeket és milyen mértékben? Minden dolgozónak egyformán kell adni? Vajon a cafeteria segít megtartani a munkavállalót?

Az angol cafeteria szó jelentése: önkiszolgáló étterem, vendéglő, illetve kávéház; ez az önkiszolgálásra utaló kifejezés az alapja a béren kívüli juttatásokra használt cafeteriarendszernek.

A cafeteria néven közismertté vált, választható elemekből álló juttatási csomag elterjedése a hazai gyakorlatban főleg a munkadíjak mellett adott különféle juttatások kedvezőbb közterheinek köszönhető. Mint ismert, alaposan átalakította a kormányzat a 2017-es cafeteriarendszert, miután az Európai Bíróság 2016. február 23-án született ítéletében Magyarországot kötelezettségszegési eljárás keretében elmarasztalta az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya kibocsátási feltételei miatt.

„A cafeteriarendszerből a munkavállaló kiválaszthatja a számára legjobb béren kívüli juttatásokat, miközben a munkáltató a kedvezőbb adózással spórolhat. Véleményem szerint a kisebb cégeknek is érdemes belevágniuk! A cafeteria nem más, mint egy választható elemekből összeállított juttatáscsomag. A béren kívüli juttatástól a cafeteriát az különbözteti meg, hogy az utóbbinál a munkavállaló szabadon dönthet arról – a költségkeret korlátai között –, hogyan gazdálkodik, míg a béren kívüli juttatás a munkavállalók egészének vagy egy kijelölt csoportnak jár” – tájékoztatta lapunkat Papszt Kriszta (képünkön) pénzügyi tanácsadó mentor, aki hozzátette: „A cafeteria esetében a dolgozó lemondhat az étkezési jegyéről, ezzel szemben választhat, mondjuk egy kiemelt, önkéntes egész­ségbiztosítási szolgáltatásokat nyújtó szerződést vagy élet- és balesetbiztosítást. Vagyis dönthet úgy is, hogy egyetlen juttatást vesz igénybe, de ízlése szerint meg is oszthatja azt. A cafeteria a helyi igények – jövedelmi viszonyok, szociális körülmények, a dolgozó életkora és egészségi állapota –, illetve a munkatárs beosztása szerint állítható össze.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!