hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 08.04. (XXI/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„Az EU-nak nagyobb szüksége van kereskedelmi szempontból Nagy-Britanniára, mint fordítva”

A skót származású diplomata szerint Nagy-Britannia a bevándorlók országa, és erre a történelmi örökségére ma is büszke. Ennek ellenére most már visszavenné az irányítást Brüsszeltől, és korlátozná az érkezők számát. A nagykövet szerint a bevándorlást, a terrorizmust és az iszlámot hiba összemosni, no-go övezetek pedig nincsenek. A Hetek interjúja.

A melegházasság elfogadása kettéválasztotta Nyugat- és Kelet-Európát

A 21. század eddigi egyik legmarkánsabb fordulata a kontinensen a melegházasság törvényesítése - legalábbis, ami Nyugat-Európát illeti. A sort Hollandia nyitotta meg 2001-ben (ezzel világelső is lett egyben), azóta további 14 európai ország követte a példáját. Európa globálisan is élen jár ezen a téren: több országban házasodhatnak a melegek, mint a világ többi részén együttvéve. Nincs még egy olyan földrajzi térség, amely ilyen egyöntetűen felvállalta volna a házasság újraértelmezését, hiszen a melegházasságot engedélyező, Európán kívüli országok (jelenleg 10) - bár vannak közöttük nagy lélekszámú államok, mint Brazília - világszerte elszórtan helyezkednek el.

Győzelem helyett terror

A nigériai kormány többször is azt állította, hogy a terrorszervezetet már felszámolták. Legutóbb viszont azzal adott újabb „életjelet” magáról a Boko Haram, hogy lemészárolta egy olajipari vállalat több tucat munkatársát. A dzsihádista szervezet Afrika legnépesebb országának gazdasági instabilitását és gyenge oktatási rendszerét kihasználva igyekszik újrarendezni megtépázott sorait.

Belföld

Jó víz, rossz hálózat

A magyarországi ivóvíz felforralását és Hepatitisz elleni védőoltások beadatását is tanácsolja a hazánkba utazó turistáknak az Amerikai Járványügyi Hivatal a fokozott fertőzésveszélyre utalva. A magyar külügyminisztérium lépéseket tett a közzétett információk helyreigazítása érdekében, mondván: Magyarországon semmiféle egészségkockázat nem kapcsolódik a csapvíz fogyasztásához, sőt, annak minősége európai szinten is kiemelkedő. Úgy tűnik, a probléma nem az ivóvízzel, sokkal inkább a vízvezeték-hálózattal van.

Belháború a szocialistáknál

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 168 órának adott interjúban gyakorlatilag árulónak nevezte a párt elnökségi tagját, Molnár Zsoltot, aki a hivatalos szocialista állásponttól eltérő véleményt fogalmazott meg a választással kapcsolatban. Molnár visszaszólt, mire Botka megüzente, hogy hamarosan újabb olyan MSZP-seket nevez meg, akik ártanak a pártnak. Végül úgy tűnt, azzal zárult az ügy, hogy Molnár kijelentette, támo­gatja Botkát, visszavonul az országos politizá­lástól, és a jövőben csak Budapestre koncent­rál; ezek után Botka a budapesti koordinációról is „levette” Molnárt, helyette mostantól Tóth József XIII. kerületi polgármester irányítja a jövőben az MSZP kampányát.

Elcsúszhat-e még a Fidesz 2018-ig?

A mai közéletben nem létezik a mindent megoldó „ezüstgolyó”, jöhet viszont egy olyan ügy, a „fekete hattyú”, melyről majd utólag tudjuk meg, hogy fordulópontot jelentett – derül ki a Pulai Andrással készített interjúnkból, amiben a kormányváltás realitásáról, a marakodó baloldalról, a megingathatatlannak tűnő kormánypártról és a kétmillió aktív, de bizonytalan szavazóról is beszélgettünk.

Hit és értékek

A történelem fekete napja

A héten emlékeztek a zsidóság legnagyobb kollektív gyászünnepére. Tisá beáv (áv hó 9-e) napján a történelem különböző korszakaiban olyan csapások érték a zsidóságot, amelyek máig ható következményekkel bírnak. Hogy csak kettőt említsünk: a Második Templom pusztulása Kr. u. 70-ben és a „nagy diaszpóra” kezdete a Bar Kochba-felkelés leverése után, Kr. u. 136-tól. Áv hó 9-e azonban – úgy tűnik – nemcsak a zsidó nép számára hozott rengeteg szenvedést, hiszen például az első világháború kezdete is erre a napra esett.

HÁTTÉR

„Megszoktam, hogy kilógok a sorból” - Interjú Leslie Mandokival

Nem a hazámnak fordítottam hátat annak idején, hanem a kommunista diktatúrának. Nem vagyok kalandor, csak egy hétköznapi, egyszerű, családszerető, pesti fiú – ezt mondja magáról Leslie Mandoki muzsikus, producer, aki világhírű zenésztársaival ad koncertet augusztus 8-án a Budapest Parkban.

A zsarnok és a katonák

Szaddám Huszein személyiségének bemutatásával két új könyv járul hozzá az iraki háború jelentette nagy kirakós játék megoldásához. Az egyik megdöbbentően bensőséges viszonyt tár fel a fogva tartott diktátor és az őt őrző amerikai katonák között. A másik arra mutat rá, hogy Amerika, Szaddám szándékait félreértve, nem számolt azzal, hogy a két háborút kirobbantó, mind Irán, mind pedig saját népe ellen bizonyítottan tömegpusztító fegyvereket bevető diktátor hatalmon maradása az iraki egység megőrzésének záloga lehet.

Még él a király, de éljen az új király

A jemeni háborúba történt „beragadás”, a katari krízis és az olajválság sem csökkenti Mohamed bin Szalman népszerűségét a szaúdi királyságban. Az ifjú koronaherceg sikerrel szorította ki riválisát a trónutódlási harcban, és politikája nyomán nemcsak Szaúd-Arábia, hanem az egész közel-keleti térség megváltozhat.

KÁVÉSZÜNET

A FINA szerint Budapest rendezte minden idők legjobb vébéjét

A vizes vébé szervezőinek köszönhetően 190 országban emberek milliói ismerhették meg, hogy Magyarország, Budapest és az itt élők mire képesek. Nem mellékesen a vizes világbajnoksággal egy időben otthont adtunk a Forma–1-nek Mogyoródon és Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesz­tiválnak. A szervezés kiválóan sikerült, a magyar csapat teljesítménye miatt sincs okunk panaszra.

Komfortzónán innen és túl

Három nap, két éjszaka ingyen a Tiszán! Ez akár egy utazási iroda szlogenje is lehetne. De nézzük, hogyan is néz ki ez a valóságban, és megvalósítható-e egyáltalán?

Hogyan aludjuk egészségesre magunkat?

Felgyorsult világunkban az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma az elégtelen alvás. Márpedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen a memória, a koncentráció, a hangulat és a gondolkodás szempontjából. Számos nemzetközi felmérés mutat rá: ha valaki kialvatlanul ül volán mögé, megnöveli a balesetek kockázatát, míg hosszú távon az alváshiány növeli a krónikus betegségek rizikóját. De vajon ki lehet-e pihenni két hét szabadság alatt egy hajszolt, stresszes munkahelyet? Milyen a jó alvás? Mi az a mikroalvás? Mindezt a SomnoCenter Alvászavar Központ neurológus szakorvosával, szomnológusával, Dr. Simon Mártával jártuk körbe.

Rozi

Csámpai Rozi képeivel a Dr. Czibula Katalin művészettörténész által szerkesztett Színekben oldott életek című kötetben találkoztam először. A művészettörténész Magyarországon élő cigány festőnők életútját és munkáit mutatta be.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!