hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zsarnok és a katonák
Szaddám Huszein utolsó napjai

2017. 09. 06.
Szaddám Huszein személyiségének bemutatásával két új könyv járul hozzá az iraki háború jelentette nagy kirakós játék megoldásához. Az egyik megdöbbentően bensőséges viszonyt tár fel a fogva tartott diktátor és az őt őrző amerikai katonák között. A másik arra mutat rá, hogy Amerika, Szaddám szándékait félreértve, nem számolt azzal, hogy a két háborút kirobbantó, mind Irán, mind pedig saját népe ellen bizonyítottan tömegpusztító fegyvereket bevető diktátor hatalmon maradása az iraki egység megőrzésének záloga lehet.

Szaddám Huszeint 2006. de-cember 30-án végezték ki: a diktátor utolsó percei – közvetlenül a halál pillanatáig – ma is megtalálhatók a YouTube-on. Azt viszont már nem láthatjuk, hogy amint kivitték a holttestet a teremből, a kint várakozók ütlegelni és köpdösni kezdték. Csak egy tucat távolabb álló szemlélő érzett gyászt, majd haragot – egyiküket úgy kellett lefogni, nehogy a dühödt tömeg közé rontson.

Ezek az együttérző szemtanúk nem Szaddám rokonai vagy barátai voltak, hanem – bármilyen meglepő – amerikai katonák. Will Bardenwerper, Irakban szolgált egykori gyalogostisztnek a közelmúltban megjelent, The Prisoner in His Palace (Fogoly saját palotájában) című könyve szerint a Szaddám felügyeletére kirendelt őrök őszintén megrendültek a diktátor halálán. „Úgy éreztem, cserbenhagytam. Olyan volt, mintha magam is gyilkos lennék, mintha megöltem volna valakit, aki közel állt hozzám” – emlékezett vissza Adam Rogerson, a csapat egyik szakértője, amikor Bardenwerper interjút készített vele.

Társai, a magukat „Szuper Tizenkettőnek” nevező csapat tagjai mind hasonló érzésekről számoltak be. Ők ugyanis hónapokat töltöttek Szaddámmal, aki inkább tűnt számukra barátságos öregembernek, mint a „gonosz tengelye” egyik kegyetlen diktátorának, a hírhedt „bagdadi mészárosnak”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!