hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Komfortzónán innen és túl
Kenuval a kanyargó Tiszán

2017. 09. 06.
Három nap, két éjszaka ingyen a Tiszán! Ez akár egy utazási iroda szlogenje is lehetne. De nézzük, hogyan is néz ki ez a valóságban, és megvalósítható-e egyáltalán?

Ehhez az utazáshoz szükség van egy jó kenura, több erős, fekete nejlonzsákra – amelyben majd a holmijainkat tartjuk –, háromnapi élelemre és sátorra, hálózsákkal együtt. A zsákokat úgy kell bekötözni, hogy maradjon egy kis levegő bennük. Így ha nem is teljesen vízhatlanok, de borulás esetén egy darabig úsznak. A hordó is ezt a célt szolgálja, igaz, tö-kéletesen zár, de merevsége miatt több helyet foglal el. A kenuzáshoz csak a kormányosnak kell kicsit több evezési talentummal rendelkeznie, a többiek akár a nulláról is kezdhetik. Iskoláskorú gyerekeket nyugodtan el lehet vinni, főleg ha kibírják, hogy ne ugorjanak ki a hajóból az első bögöly láttán.

Vezsenynél szállunk vízre, és a tervek szerint a Tisza alsó szakaszát járjuk be, napi 25-30 kilométert evezve egészen Szentesig, Tiszakécske, Tiszasas megállókkal. A vízre szállásnál már érzékelhető a természet közelsége sok-sok kicsi béka formájában, amelyek riadalmukban nyálkás testükkel meg-megérintik a közéjük tévedő lábakat. A természettől elidegenedett ember számára ez csak a bemelegítés.

Kenuzván a kanyargós Tiszán gyorsan rájövünk, hogy egy másik világba csöppentünk: ez a víz dimenziója. Az agy gyorsan átáll egy szemlélődő funkcióra – őzek jönnének inni a Tiszához, de nem tudunk annyira csendben maradni, hogy ne riasszuk el őket. Így járunk a madarakkal is, az utolsó pillanatban nagy szárnycsapásokkal elrepülnek. Ha valaki követni szeretné a Tisza-túrát, csak javaslat, hogy készüljön egy kicsit madarakból. Nagyon kellemetlen, amikor a gyerek tizedik „Milyen madár ez?” kérdésére is csak találgatunk. A lábnyomokkal is ez a helyzet. A homokos-nedves part tele van madár-és vadnyommal, és csak egy kicsit kellene indiánnak lenni, hogy olvasni tudjunk azokból. De arra azért rájövünk, hogy róka járt a sátor közelében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!