hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Még él a király, de éljen az új király
Vérmentes hatalmi átrendeződés a Szaúd-arábiai Királyságban

2017. 09. 06.
A jemeni háborúba történt „beragadás”, a katari krízis és az olajválság sem csökkenti Mohamed bin Szalman népszerűségét a szaúdi királyságban. Az ifjú koronaherceg sikerrel szorította ki riválisát a trónutódlási harcban, és politikája nyomán nemcsak Szaúd-Arábia, hanem az egész közel-keleti térség megváltozhat.

Ez év februárjában egy vacsorára voltam hivatalos Rijádban, a királyság fővárosában. A meghívóm szaúdi üzlettársam volt, akivel több exportüzletet is tervezünk bonyolítani a jövőben. Főleg mézet és orvosi berendezéseket fogunk kivinni Magyarországról a királyságba. Üzlettársam családja meg akart minket ismerni, ezért hívtak át minket magukhoz, hogy a maghribi imádság után közös lakmározás közben meséljünk magunkról.

Egy hatalmas házban laktak, melynek udvarára a szaúdi törzsi hagyományoknak megfelelően sátrat állítottak.

A vendégek (és rajtunk kívül volt belőlük pár) itt várakoztak, miközben a család férfitagjai felszolgálták a jemeni kávét, a teát. Európaiként szokatlan volt, hogy az összes fiúgyermek (végzett orvosok és mérnökök) sürög-forog a vendégek körül mint kiszolgáló személyzet, míg a családfő kötetlenül beszélget a vendégekkel. Később világosítottak fel, hogy ez a szokás. Hiába a fiúk vezetik már az üzletet, az atyai tekintélyen nem eshet folt. Mindenki számára nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a házban és a család ügyeiben a családfő szava a legsúlyosabb, a döntő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!