hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rozi
„Kicsim, rajzolj nekem valamit a szívedből!”

2017. 09. 06.
Csámpai Rozi képeivel a Dr. Czibula Katalin művészettörténész által szerkesztett Színekben oldott életek című kötetben találkoztam először. A művészettörténész Magyarországon élő cigány festőnők életútját és munkáit mutatta be.

Izzik az aszfalt. A századelős épületek szürke falai ontják magukból a forróságot. Lüktet a nyolcker. A szebb napokat látott körfolyosós bérház kovácsoltvas korlátai, míves kőburkolata nosztalgiára csábítanak. A gangra satnya kis ringlófácska hajol, ágai beintegetnek a csöpp garzon ablakán. Itt él Csámpai Rozi festőművész.

 Erős, élénk színű képek a falon, a galérián, a konyhában, a székeknek támasztva, a kanapé mögött. Olajfesték illata úszik a levegőben. Közvetlenül a galéria alatt különleges családfát ábrázoló, hatalmas festmény. Rozi látja, hogy nem tudom levenni szememet a képről. Mesélni kezd.

„Anyu volt a Rózsa, róla neveztek el. Apu a Józsi, Szénási Józsi. Barna volt, a szemei is barnák. Anyu kék szemű és fehér bőrű. Senki sem nézte cigánynak. Tizenegy gyereket szült, ebből kilencen maradtunk meg. Józsika öcsém héthónaposan halt meg, a másik öcsém megégett, a húgomat betegség vitte el. Anyunak gyönyörű hangja volt. Köréje ültünk, ő meg énekelt. Ezt soha nem felejtem el. Látod, mindegyik testvérem kezébe hegedűt adtam, mert a Szénási család muzsikus család volt. Könyvet is írtak róluk. Már a nagyapám is zenélt. Megtanította az összes fiát muzsikálni. Akkor még Hatvanban laktak. Onnan pár kilométerre, Pusztamonostoron élt egy gróf, aki nagyon szerette a Szénási-cigányok gyönyörű hegedűszavát, oda költöztette őket maga mellé. Minden este velük húzatta. Cserébe adott nekik szép nagy házat, tűzifát, ételt-italt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!