hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A melegházasság elfogadása kettéválasztotta Nyugat- és Kelet-Európát
A nagy szakadék

2017. 08. 03.
A 21. század eddigi egyik legmarkánsabb fordulata a kontinensen a melegházasság törvényesítése - legalábbis, ami Nyugat-Európát illeti. A sort Hollandia nyitotta meg 2001-ben (ezzel világelső is lett egyben), azóta további 14 európai ország követte a példáját. Európa globálisan is élen jár ezen a téren: több országban házasodhatnak a melegek, mint a világ többi részén együttvéve. Nincs még egy olyan földrajzi térség, amely ilyen egyöntetűen felvállalta volna a házasság újraértelmezését, hiszen a melegházasságot engedélyező, Európán kívüli országok (jelenleg 10) - bár vannak közöttük nagy lélekszámú államok, mint Brazília - világszerte elszórtan helyezkednek el.

Ha a térképen nézzük meg azt, hogy mely európai országok mentek a legtovább a homoszexuális jogok érvényesítésében, egyértelműek a törésvonalak: a kontinens nyugati fele másfél évtized alatt teljesen rózsaszínű lett. Nemcsak a törvényhozás, hanem a lakosság is beállt a melegházasság mögé, a legtöbb nyugati országban 70-90 százalékos az új szabályozás támogatottsága. A közép-európai országok biztosítják a meleg állampolgárok egyenlőségét, de a házasságot továbbra is fenntartják a hagyományos, egy férfi és egy nő szövetségének. A homoszexuálisokat az életmódjuk miatt sújtó diszkriminációk megszűntek, de a jogi kapukat nem nyitották meg a melegkapcsolatok törvényesítése előtt. Ezekben az országokban legmagasabb a házasság átalakítását ellenzők aránya is: Csehország kivételével mindenütt az ellenzők vannak többségben, Lengyelországban a Pew Research 2017-es friss felmérése szerint 57 százalék, Magyarországon és Horvátországban 64 százalék, Szlovákiában 69 százalék, Romániában 74 százalék mond nemet a melegházasságra. Tovább haladva keletre pedig a lakosság elsöprő többsége ragaszkodik a hagyományos mintához: Ukrajnában 85, Oroszországban pedig a lakosság 90 százaléka utasítja el a melegházasságot, míg a rekordot Örményország tartja, 96 százalékkal.

„A múlt jelöltje”

Egy friss politikai vita jól jellemzi azt, milyen alapvető fordulaton ment keresztül néhány évtized alatt Nyugat-Európa. Hollandiában éles kritikát váltott ki politikusok és a média részéről az Egyesült Államok új nagykövetjelöltje. A 63 éves Pete Hoekstra első ránézésre ideális választásnak tűnt, hiszen Hollandiában született, és családjával együtt hároméves korában vándorolt ki Amerikába. Donald Trump jelöltjének – akinek a kinevezését még a holland parlamentnek és a washingtoni szenátusnak is jóvá kell hagynia – van azonban egy nagy bűne, legalábbis az ultraliberális nyugat-európai elit szemében, mégpedig az, hogy következetesen konzervatív.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!