hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 06.15. (XXII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Diplomáciai forradalom?

Az elmúlt napokban két nagy diplomáciai esemény főszereplője volt Donald Trump amerikai elnök. Előbb Kanadában vett részt a G7 csoport, azaz a hét legfejlettebb ipari ország állam- és kormányfőinek tanácskozásán, majd jött a keddi, történelmi kézfogás Szingapúrban Kim Dzsong Unnal.

Miért éppen Tommy? – A brit hatóságok és az iszlamizáció

Miközben a brit fővárosban drámai állapotban van a közbiztonság, A hatóságok azzal vannak elfoglalva, hogy semmi se zavarhassa meg a szigetországban élő muszlim közösség nyugalmát. A politikailag korrekt intézkedéseknek legutóbb Tommy Robinson esett áldozatul.

Európa fegyverben? – A közös uniós hadsereg kérdései

70 éves álomcél került újra terítékre. A közös európai hadsereg felállítására a múlt héten egy úgynevezett fehér könyvet publikáltak, amiben elsősorban a gazdasági és hatékonysági előnyök domborodnak ki – a megoldás „hogyan” részét azonban teljes homály borítja.

Belföld

Stop Soros light

A Stop Soros-törvénycsomag elfogadása elsők között szerepel a negyedik Orbán-kormány prioritásai között. Bár a Fidesz „szigorítottnak” nevezi a csomagot, a mostani tervezet mégis kevesebb konkrét szankciót tartalmaz, mint az első változata.

Magyarország 2018–2030

Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételét követő beszédében az elkövetkező ciklusra, sőt egészen a 2030-ig tartó időszakra vonatkozóan határozott meg célokat. Olyan célokat, amelyek messze túlmutatnak az ország napi politikai ügyein. A miniszterelnök egy nagy képet vázolt fel, amellyel jól körülhatárolta, hol a helye hazánknak a nemzetközi rendszerben – mind politikai, mind pedig szellemi síkon.

Küszöbön az újabb válság?

Az új kormánytól takarékoskodás várható, mivel az eurózóna „válságjeleket mutat”, az amerikai védővámok pedig a magyar gazda­ság­ra, azon belül a járműipar­ra is negatívan hathatnak. Mindeközben a hazai GDP bővült, a bérek emelkednek, ám kérdés, hogy meddig tarthat a növekedés.

„Az eurózóna-projekt jelenlegi formájában nem működőképes”

Egyetért azzal a miniszterelnöknek tulajdonított kötcsei előrejelzéssel, hogy európai pénzügyi válság van kibontakozóban?

HÁTTÉR

Nagy Imre élete és halála

1956. június 7-én közel száz ember köszöntötte otthonában a 60. születésnapját ünneplő Nagy Imrét. A volt és leendő miniszterelnök életéből ekkor még két év és kilenc nap volt hátra, de utolsó hónapjai már teljes magányban teltek.

Évente veszítünk egy Don-kanyarnyi embert

Magyarországon 1956. június 4-én lépett életbe a rendelet, amely törvényessé tette azt a gyakorlatot, hogy komoly indok nélkül, „on request” kérvényezhető az abortusz. Mindez azután történt, hogy a Szovjetunióban bevezették a terhesség­megszakítást.

Porsche 70

Múlt héten ünnepelte 70. születésnapját a legendás sportautómárka, a Porsche AG. A családi sikertörténet nemcsak generációkon, hanem a múlt század legsötétebb időszakán is átível.

Jól szabott vállalat

Kevés olyan ember él ma a Földön, aki több pénzt tudott felhalmozni – akár csak átmeneti időre is – Bill Gatesnél. Amancio Ortega, vagyis a Zara divat­birodalom atyja azonban folyamatos tanulással és kitartó munkával elérte ezt. Bár a sikeres vállalkozó nevét legtöbben nem ismerik, története mégis igen figyelemreméltó.

KÁVÉSZÜNET

Indul a futballünnep

Lapzártánk után vette kezdetét a 2018-as orosz­országi futball-világbajnokság, hogy egy hónapon keresztül a fél világot a képernyők elé ültesse. Egyértelmű favorit nincs, a szakértők szerint legalább öt-hat esélyese van a világkupának.

A Guttmann-sztori

A múlt század egyik legnagyobb hatású futballedzője 1938-ban a foci szeretete miatt tért vissza New Yorkból Budapestre, ahol azonban zsidó származása miatt üldözték, családját a holokausztban kiirtották. Guttmann Béla azonban innen is felállt: regényes életéről David Bolchover brit sport­kommentátor írt könyvet A legnagyobb visszatérés címmel. A szerzővel a könyv magyar kiadása kapcsán beszélgettünk.

Grill kontra barbecue

A szabadtéri sütögetés reneszánszát éljük, ám egy rosszul megválasz­tott sütő vagy nem megfelelő sütési technika miatt sokaknak hamar alábbhagy a kezdeti lelkesedése. A témáról Adorjányi Máriusszal, a Nyárspolgár BBQ szakmai oldal szerkesztőjével beszélgettünk.

Mocsár a város szélén

A hegyek, folyók, tavak megszokott úti célok, de tegyünk most kivételt, keressük fel Budapest legmozgalmasabb vízi élőhelyét, a Merzse-mocsarat. A XVII. kerületben található, 27 hektáros kiterjedésű mocsárvilág természetvédelmi terület, ahol 15 állomásos tanösvény kalauzolja az idelátogatókat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!