hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jól szabott vállalat
Amancio Ortega története

2018. 07. 14.
Kevés olyan ember él ma a Földön, aki több pénzt tudott felhalmozni – akár csak átmeneti időre is – Bill Gatesnél. Amancio Ortega, vagyis a Zara divat­birodalom atyja azonban folyamatos tanulással és kitartó munkával elérte ezt. Bár a sikeres vállalkozó nevét legtöbben nem ismerik, története mégis igen figyelemreméltó.

A 82 éves Amancio Ortega 1936. március 28-án született a spanyol Busdongóban, a polgárháború idején. Apja vasúti dolgozóként, anyja cselédként kereste a négygyermekes család kenyerét. Bevételük sokszor nem fedezte a megélhetésüket, így nem ritkán a legalapvetőbb élelmiszerek megvásárlása is komoly problémát okozott a szülőknek. Egy alkalommal, amikor Ortega elkísérte vásárolni édesanyját, nem kapott több hitelt a család, így üres kosárral tértek haza. Ekkor az ifjú vállalkozópalánta elhatározta, hogy kitör a szegénységből. Tizenhárom évesen hozzálátott céljai megvalósításához, és a tanulmányait felfüggesztve munkába állt.

Először egy nívós ingüzlethez szegődött, ahol munkaidő után a legjobbaktól leste el a ruhakészítés alapfortélyait. Itt először küldöncként, majd eladóként dolgozott. A hatvanas évek elején egy másik ruházati üzletben menedzserként gyűjtötte a tapasztalatot. Ebben az időszakban egyik fő célja az volt, hogy mielőbb saját vállalkozást alapíthasson, emiatt igyekezett minél több megtakarítást felhalmozni. Azt találta ki, hogy a tehetősebb vásárlóknak szánt, magasabb árfekvésű ruhadarabokhoz hasonló öltözékeket biztosít a vékonyabb pénztárcával rendelkező célközönségnek, rövid gyártási idővel.

A várt siker nem maradt el, ennek köszönhetően a befolyt bevételből 27 évesen megalapította az első üzemét; 30 évesen megnősült, feleségül vette Rosalía Merát.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!