hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Az eurózóna-projekt jelenlegi formájában nem működőképes”
Interjú Zsiday Viktor befektetésialap-kezelővel

2018. 07. 14.
Egyetért azzal a miniszterelnöknek tulajdonított kötcsei előrejelzéssel, hogy európai pénzügyi válság van kibontakozóban?

– Sajnos vagy szerencsére, senki nem tudja, hogy jön-e valamiféle európai válság. Az valószínűleg kijelenthető, hogy az eurózóna-projekt jelenlegi formájában nem működőképes. Vagy fel kell adni a közös pénzt, vagy sokkal szorosabb integráció kell. Ennek híján ugyanis a rendszerbe vannak kódolva a válságok, de hogy mikor jönnek, azt nem lehet előre látni.

Orbán Viktor szerint hamarosan eltűnik az „olcsó pénz”. Ha így lesz, az milyen hatással lehet a magyar gazdaságra?

– Ez valószínűleg minden gazdaságra lassító hatással van. Ha megdrágul a pénz, tehát világszerte emelkednek a kamatok, akkor Magyarországnak két választása van: vagy mi is emeljük a kamatokat, ami lassítja a gazdaságunkat, vagy nem emelünk, ekkor viszont gyengülő forint és növekvő infláció lesz az eredmény. Véleményem szerint mi inkább a második megoldással fogunk próbálkozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!