hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Guttmann-sztori
Interjú David Bolchover brit sportkommentátorral

2018. 07. 14.
A múlt század egyik legnagyobb hatású futballedzője 1938-ban a foci szeretete miatt tért vissza New Yorkból Budapestre, ahol azonban zsidó származása miatt üldözték, családját a holokausztban kiirtották. Guttmann Béla azonban innen is felállt: regényes életéről David Bolchover brit sport­kommentátor írt könyvet A legnagyobb visszatérés címmel. A szerzővel a könyv magyar kiadása kapcsán beszélgettünk.

Miért pont Guttmann Bélát választotta ki, hogy könyvet írjon róla?

– Guttmann Béla története a futballtörténelem legfantasztikusabb egyéni sztorija. A foci a világ legnépszerűbb sportja, és az én legnagyobb szenvedélyem is. Amikor elkezdtem kutatni és írni Guttmannról, nem tudtam abbahagyni. A Guttmann-sztorihoz szorosan kötődik az egyik leginspirálóbb és egyben legtragikusabb csapattörténet is a Hakoah Viennáról, ahol Guttmann az 1920-as években futballozott. Mindezek mellett nagyon megérintett a zsidó történelem is. Guttmannt nem lehet megérteni anélkül, hogy a 20. századot ne zsidó szemüvegen át szemlélnénk.

Mi lepte meg leginkább a Guttmann-nal kapcsolatos kutatásai során?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!