hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy Imre élete és halála
Hatvan éve végezték ki a forradalom miniszterelnökét

2018. 06. 14.
1956. június 7-én közel száz ember köszöntötte otthonában a 60. születésnapját ünneplő Nagy Imrét. A volt és leendő miniszterelnök életéből ekkor még két év és kilenc nap volt hátra, de utolsó hónapjai már teljes magányban teltek.

A pasaréti Orsó utcai villában jelenlévő hírességek közül senki nem tudta azt, hogy két évvel később, 1958. június 9-én a Gyorskocsi utcai Gyűjtőfogházban dr. Vida Ferenc bíró meg fogja nyitni Nagy Imre és társai büntetőperét. A tárgyalásról a korabeli sajtó nem számolhatott be, csak a kivégzés utáni napon, 1958. június 17-én jelent meg az „Igazságügyminisztérium (sic!) közleménye a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott büntető eljárásról”.

„Ezek kivégeznek engem” – Nagy Imre ezt már 1956. november 4-én reggel tudta, amikor ezekkel a szavakkal reagált a Kádár-kormány megalakulását közlő rádióhírre. Pedig ekkor – látszólag – még biztonságban volt, mert a Parlamentből közvetlenül a szovjet tankok megérkezése előtt családtagjaival és munkatársaival a jugoszláv nagykövetségre menekült. Miért érezte mégis jól a miniszterelnök, hogy Kádár János nem hagyja életben? Talán azért, mert tudta, hogy az árulók számára az elárult személy mindaddig bűnük bizonyítéka, amíg életben van. Márpedig Nagy Imrének elég volt összevetnie az alig egy héttel korábban kinevezett kormánya névsorát azzal, akiket a Moszkvából ekkor még vissza sem tért Kádár János nevezett ki. Kilenc minisztere árulta el, köztük Kádár.

Rainer M. János a Nagy Imréről írt életrajzában úgy értékeli, hogy ez a realista felismerés magyarázza azt, hogy Nagy – aki egész addigi életében mindig kész volt arra, hogy hátralépjen, visszavonja nézeteit – sőt nyilvános önkritikát gyakoroljon –, most, a biztos halál tudatában következetesen végigharcolta utolsó küzdelmét politikai és erkölcsi túléléséért. Életének egyik nagy drámája, hogy az a Nagy Imre, akit „1956-ban egyre több barát, szimpatizáns, hívő vett körül, sőt egy-egy pillanatra maga mellett tudhatott átláthatatlan sokaságot is, mind magányosabbá vált, végül pedig teljes egyedüllétként élte meg utolsó hónapjait.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!