hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Évente veszítünk egy Don-kanyarnyi embert
Interjú Tóth Eszter Zsófiával, a VERITAS Történetkutató Intézet főmunkatársával

2018. 07. 14.
Magyarországon 1956. június 4-én lépett életbe a rendelet, amely törvényessé tette azt a gyakorlatot, hogy komoly indok nélkül, „on request” kérvényezhető az abortusz. Mindez azután történt, hogy a Szovjetunióban bevezették a terhesség­megszakítást.

A Ratkó-korszak (1949–1953) népesedéspolitikája betiltotta az abortuszt. A szovjet mintán túl milyen okai voltak az 1956. június 4-én életbe lépő rendeletnek, amely feloldotta a korábbi abortusztörvényt?

– Magyarországon minden szovjet mintára történt, amikor a szovjetek bevezették az abortuszt, akkor nálunk is zöld lámpát kapott.
A másik nyomós oka az abortusz legalizálásának az volt, hogy a Ratkó-korszakban, illetve az azt követő években nagyon magas volt az illegális terhességmegszakítások száma. Azok a nők, akik olyan élethelyzetbe kerültek, hogy nem tudták vállalni a kisbabájukat, különböző kuruzslók, bábák szolgáltatásait vették igénybe. 1955-ben hatvanhárom, 1956-ban nyolcvanhárom nő halt meg illegális abortusz miatt.
Személyes ismerősöm, egy háziorvos az ötvenes években kezdte pályáját, praxisa elején több olyan súlyos állapotú nőt hoztak hozzá, akik illegális terhességmegszakításon estek át. A nők jelentős részén nem sikerült segítenie. Már az odaúton elvéreztek.
Onnantól kezdve, hogy legalizálták az abortuszt, az ilyen típusú halálesetek száma értelemszerűen csökkent.

Bereményi Géza Budapest című legendás dalszövegében van egy sor: „Éva tegnap volt az abortuszbizottság előtt”. Működtek abortuszbizottságok, amelyek feltételekhez kötötték a terhességmegszakítást?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!