hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diplomáciai forradalom?
Trump szakított az előző elnökök hagyományaival

2018. 06. 14.
Az elmúlt napokban két nagy diplomáciai esemény főszereplője volt Donald Trump amerikai elnök. Előbb Kanadában vett részt a G7 csoport, azaz a hét legfejlettebb ipari ország állam- és kormányfőinek tanácskozásán, majd jött a keddi, történelmi kézfogás Szingapúrban Kim Dzsong Unnal.

Mindkét esemény formabontó volt a maga nemében: a G7 egyébként rutinszerűen megrendezett csúcstalálkozójára rányomta a bélyegét az Egyesült Államok és kereskedelmi partnerei között kirobbant vámháború (ennek az európai és a magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról részletesen is írunk a Hetek 17. oldalán), majd Trump és Trudeau kanadai miniszterelnök csörtéje, amely végül megakadályozta, hogy a szingapúri csúcs miatt a G7-találkozóról idő előtt távozó Trump távollétében az amerikai delegáció aláírja a hetek zárónyilatkozatát. Kim Dzsong Un és Trump viszont aláírtak egy közös nyilatkozatot, amely négy pontban foglalja össze a tárgyalás eredményét – a jövő szempontjából a legfontosabb eredmény, hogy Észak-Korea elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett.

Amit Donald Trump az elmúlt hónapokban a nemzetközi politika terén tett, az nem csupán baloldali és liberális kritikusai számára meghökkentő, de az elmúlt évtizedek republikánus külpolitikájának hívei számára is, akik megszokták a világcsendőri szerepre és demokráciaexportra épülő washingtoni külpolitikát. 

Nem csoda, ha Trump össztűz alá került az utóbbi hetek diplomáciai viharai nyomán. De mit is vetnek a szemére kritikusai?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!