hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 09. 07.(XXII/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Putyin vallása

„Ténylegesen ortodox keresztény, a hite nem formális. Az elnök gyón, részt vesz liturgiában, és érti, mekkora felelőssége van az Úr előtt” – fogalmazott Putyin „gyóntatópapja”. A pravoszláv egyház és az orosz állam viszonya egykor és ma.

Stockholm- szindróma

Habár a főáramú média igyekszik xenofóbnak, rasszistának és helyenként nácinak beállítani, a bevándorlásellenes svéd párt történetének legjobb eredményét elérve királycsináló is lehet a szeptember eleji választáson.

Tömegtüntetések Chemnitzben egy brutális késelés után

Másfél hete áll a bál a keletnémet városkában, miután két migráns halálra késelt egy német férfit. A baloldali média görcsös politikai korrektséggel a szélsőjobbra próbál hárítani mindent, míg a népharag odáig nőtt, hogy egyes közvélemény-kutatások szerint az AfD szép csendben megelőzte a szocdemeket.

Belföld

Seregszemle zajlik Európában

Az Európai Unió egy új korszak küszöbén áll. A jelenlegi, status quón alapuló rendszere 2019-től egészen biztosan fel fog bomlani. Az európai politikát irányítani akaró szereplők ezzel messzemenőkig tisztában vannak. Mindenki megpróbálja saját elképzelése szerint alakítani Európát. Azonban ehhez egy fontos csatát meg kell nyerni: az Európai Parlamenti választást.

Ami embertelen és ami nem

Abortuszellenesnek lenni nem népszerű sem itthon, sem Európa többi részén. A Hetekben augusztusban megjelent a magyarok különböző társadalmi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját felmérő Policy Solutions-kutatás eredményei azt mutatják, hogy honfitársaink több mint háromnegyede (egészen pontosan 78 százaléka) számára elfogadható, hogy „a nem kívánt terhességét egy nő szabadon megszakíthassa”. Az abortuszt liberalizáló májusi írországi népszavazás eredménye azt mutatta: Európa egyik legkonzervatívabb országában is áttört a magzati életet értéktelennek és elpusztíthatónak tartó álláspont. Abortuszpártinak lenni annyira magától értetődő lett, hogy vitának is alig-alig van helye ebben a kérdésben.

Vitatott kérdések rendezésére vállalkozna a Fidesz

A szeptemberrel nemcsak a tanév, hanem az új törvényhozási ciklus is kezdetét veszi. Erősen indul az őszi ülésszak: a tudományos világ átszabása, az egyházügyi törvény módosítása és az abortuszügy is szerepel a kormány tervei között.

Irreálisnak tartják a NAT 2019-es bevezetését

Nyilvánosságra került a NAT legújabb tervezete, melyről társadalmi vitát kezdeményezett az Emmi. Az egyeztetések eredményessége amiatt is kérdéses, mivel a „vitairatot” még a kormány is véleményezni fogja. A szakmabeliek egyik fő problémája, hogy az új NAT továbbra sem csökkenti a rendkívüli esélyegyenlőtlenségeket.

Hit és értékek

Berlin Európája

A német külügyminiszter Berlin kiemelt céljának nevezte az erős és egységes Európa felépítését. A történelem óvatosságra int a kontinens germanizálásával szemben.

HÁTTÉR

„Ma mi vagyunk a Nyugat”

Miről szól a jobboldali médiában dúló kultúrharc? Mit hiányol a mai konzervatív értelmiségből? Mi tesz rendszerré egy politikai rendszert, és mikortól válik korszakká? Interjú aTerror Háza Múzeum kutatási igazgatójával.

Megmenthető-e még Európa?

Európa, túlélve megannyi kataklizmát, éppen a minden korábbinál hosszabb életet és nagyobb bőséget kínáló, békés jólét korában veszíti el reprodukciós képességét, és számolja fel lassanként önmagát. Pedig lenne megoldás a népesség­fogyás megfékezésére – állítja Demény Pál világhírű népességkutató, aki munkásságáért nemrég kapta meg a Magyar Szent István Rendet.

Van-e élet a Facebookon túl?

A több mint egymillió felhasználót mozgósító Mastodon–kísérlet radikálisan új alapokra helyezné a közösségi hálózatokat. A „demokratikus rendszer” azonban a jövőben könnyen az illegális tevékenységek, például drogos vagy pedofil csoportok táptalaja lehet.

Súlyos válsághelyzet a Honvéd Kórházban

Pénzhiány, gyenge menedzsment, az ellátórendszerbe kódolt hibák: nagyjából a fenti okok vezethettek a Honvéd Kórház sürgősségi centrumának bedőlés közeli állapotához. Az összeomlást megakadályozó intézkedésekhez elég volt egy felmondás és néhány érzékeny adat megszellőztetése.

KÁVÉSZÜNET

Simone de Beauvoir zavaros magánélete

„Nők, mindent neki köszönhettek!” – írták a francia újságok Simone de Beauvoir halálakor. A feminista író-gondolkodó párjával, Jean-Paul Sartre egzisztencialista filozófussal korának ikonikus alakja lett. A XX. századi feminizmusra gyakorolt hatása jelentős és sok tekintetben tragikus volt.

Logico

Az iskolakezdés hatalmas váltás a gyermek és nagy kihívás a szülő számára. A tanuláshoz elengedhetetlen egy sor alap-készség, amelyek a kisiskolás korú gyermekeknél nem egyformán fejlettek. A LOGICO iskolakezdés előtt és alsó tagozatban hasznos segítőtárs, hogy könnyebben menjen a tanulás.

Extrém sport kisokos

Háztetőkön ugrálás, crossmotoros szaltózás, snowboardozás 3000 méter magas hegyen – és ezek még csak a lájtos kikapcsolódási formák.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!