hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ma mi vagyunk a Nyugat”
Békés Márton a Heteknek

2018. 09. 06.
Miről szól a jobboldali médiában dúló kultúrharc? Mit hiányol a mai konzervatív értelmiségből? Mi tesz rendszerré egy politikai rendszert, és mikortól válik korszakká? Interjú aTerror Háza Múzeum kutatási igazgatójával.

Egy éve írta meg a Tihanyi téziseket, amit a legújabb magyarországi kultúrharc alapdokumentumaként emlegetnek. Ebben azt írta, hogy a 2018-as országgyűlési választásnak az a tétje, hogy „korszak lesz-e a rendszerből”. Mi teszi rendszerré a rendszert, és korszakká a korszakot?

– A gondolatot azért tartom időszerűnek, mert a harmadik kétharmados felhatalmazással a háta mögött a jobboldali kormány véghezvitte a hazai politikai és társadalmi rendszer átalakítását – gondoljunk az Alaptörvény elfogadása mellett a családtámogatásra, a közfoglalkoztatásra, a multik megadóztatására vagy az adórendszer átalakítására. A jogszabályi környezetet, ha nem is máról holnapra, de néhány törvényhozási ciklus alatt meg lehet változtatni. A kultúra, azaz az emberek szokásai, viselkedése, egymáshoz való viszonya viszont lényegesen hosszabb idő alatt alakul át. Ennek az evőeszközök elrendezésétől a férfi–nő viszonyon át egy csomó minden a része, egészen addig, hogy egy ateista is azt mondja: „Jaj, Istenem!”

A mostani, nyolc éven belüli harmadik kétharmaddal közelebb léptünk ahhoz a ponthoz, amikor elmondhatjuk, hogy Orbán Viktor ugyanannyit volt ellenzékben, mint amennyit kormányon. Ez nagyjából egybe fog esni azzal az idővel, amikor kijelenthetjük: ugyanannyit éltünk a rendszerváltoztatás óta, mint amennyi a Kádár-rendszerben eltelt. A Kádár-rendszerből nem lett korszak: hiába hoztak rendszerszintű politikai döntéseket, a kultúra széles folyója ezt elmosta. Abban bízom, hogy a mostani egy szélesebb kimenetelű időszak lesz, ami művekben, gondolatokban, könyvekben, szobrokban, rendezvényekben és eseményekben is kiterjed az országra – szerintem ettől korszak a korszak. A Kommentár legújabb számának címlapján azért van a FINA világbajnokság legcsodálatosabb képe, mert szerintem ennek sikeres megrendezése és esztétikája már a korszak irányába mutatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!