hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömegtüntetések Chemnitzben egy brutális késelés után
A Willkommenskultur csődje

2018. 10. 05.
Másfél hete áll a bál a keletnémet városkában, miután két migráns halálra késelt egy német férfit. A baloldali média görcsös politikai korrektséggel a szélsőjobbra próbál hárítani mindent, míg a népharag odáig nőtt, hogy egyes közvélemény-kutatások szerint az AfD szép csendben megelőzte a szocdemeket.

Spontán tüntetések robbantak ki a kelet-németországi Chemnitzben azt követően, hogy augusztus 26-án egy Irakból és egy Szíriából érkező migráns huszonöt szúrással halálra késelte a harmincöt éves német–kubai származású családapát, Daniel Hilliget, valamint súlyosan megsebesítettek további két német férfit. A nagyjából kétszázötven­ezer fős városka utcáit szinte azonnal közel ezres tömeg özönlötte el, akik a bevándorlók jelentette terrorveszély és egyúttal az Angela Merkel képviselte migránspárti politika ellen kezdtek demonstrálni. Az utcára – és a város egykori névadójának is számító Karl Marx ikonikus szobrához – vonulók azt is szóvá tették, hogy míg az egykori NDK területéhez tartozó keleti országrész máig nem érte el a nyugat-német tartományok életszínvonalát, addig a német kormány az ő felzárkóztatásuk helyett az illegális bevándorlókat szponzorálja. A tömeg, amely azóta már többször is elérte a tízezer főt is, helyenként összetűzésbe került a migránspárti és olykor a szélsőbaloldali ellentüntetőkkel, valamint a kivonuló rendőrökkel. Az ellentábor ugyancsak mozgósította támogatóit; legutóbb #wirsindmehr (magyarul „mi vagyunk többen”) fémjelzésű koncertjük egész Németországból több tízezres közönséget vonzott a városba. A szászországi hatóságokat közben szövetségi és más tartományok rendfenntartóival is kiegészítő rendőrség azóta sem tudott teljesen úrrá lenni a kialakult helyzeten. Az általános felháborodást csak növelte, hogy míg a halálos késelést a rend őrei nem tudták megakadályozni, annak már nem volt akadálya, hogy a kivonuló rohamrendőrök helyenként brutális módon lépjenek fel a tüntetőkkel szemben.

Bár a mainstream média és a német politikai vezetés egymást jól kiegészítve igyekszik azt a narratívát erősíteni, hogy a megmozdulások egytől egyig erőszakos szélsőjobboldali zavargások, egyre több forrásból lehet azt olvasni és hallani, hogy a demonstrációk tulajdonképpen a német társadalom általános felháborodásának lenyomatai. Igaz, hogy a Bild című német napilap értesülései szerint megesett, hogy némely tüntetők náci karlendítéssel szalutáltak és elindultak migránsok ellen portyázni. Az ország egyéb területeiről is jelentettek be migránsok ellen elkövetett erőszakot. Emellett a tüntetések szervezésében részt vettek szélsőjobboldaliként számon tartott szervezetek (például a futballhuligánnak tartott Kaotik Chemnitz és a PEGIDA, vagyis a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen mozgalom), továbbá a magát inkább nacionalistaként pozicionáló AfD (Alternatíva Németországért) párt. Azonban a másfél hete tartó többezres tömegdemonstrációkat mégsem lehet általánosságban rasszistának, antiszemitának vagy akár xenofóbnak bélyegezni. Ugyancsak táplálta a népharagot az a tény, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem tudott választ adni arra a kérdésre, miként lehet az, hogy bár az iraki, egyébként többszörösen büntetett előéletű késelőnek már többször visszautasították a menekültügyi kérelmét, hamis útlevelei voltak, és immáron két éve ki kellett volna utasítani az országból, ez idáig mégis szabadon tevékenykedhetett Németországban.

Maga a városi rendőrség és az ügyészség is először úgy tájékoztatott az esetről, hogy a szombati belvárosi szabadtéri fesztivált követő éjjelen „különböző nemzetiségű férfiak” csaptak össze, egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek, a rendőrség pedig egy 22 és egy 23 éves férfit fogott el. A puszta számok közlésével gyakorlatilag elhallgatják, hogy ki a tettes és ki az áldozat, és elferdítik azt az objektív tényt, hogy a gyilkosság nem más, mint egy újabb, migránsok által elkövetett bűncselekmény a helyi polgárokkal szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!