hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stockholm- szindróma
A svéd demokraták harca a múlttal a jövőért

2018. 09. 06.
Habár a főáramú média igyekszik xenofóbnak, rasszistának és helyenként nácinak beállítani, a bevándorlásellenes svéd párt történetének legjobb eredményét elérve királycsináló is lehet a szeptember eleji választáson.

A Brexit váratlan győzelmét és Donald Trump meglepetésszerű megválasztását követően mindenki arra számított, hogy az úgynevezett „populista tavasz” majd Európába is begyűrűzik. A várt földcsuszamlásszerű győzelmek azonban elmaradtak, sem a holland Szabadságpártnak, sem a francia Nemzeti Frontnak nem sikerült olyan átütő sikert elérnie, ami átrajzolta volna a kontinens politikai térképét. Mégis a tömeges bevándorlás okozta társadalmi elégedetlenség Ausztriában és Olaszországban is kormánypozícióhoz juttatott olyan politikai közösségeket, amelyeket korábban a tradicionális pártok eredményesen zártak karanténba. Hogy Svédországban az egyik legnépszerűbb populista párt mikor tudja elérni ezt a fordulópontot, még kérdés.

Túlerőben

A tőlünk nyugatra fekvő társadalmakban alapvető politikai módszer az, hogy a hagyományos baloldali és jobboldali pártok egymással is hajlandók összefogni annak érdekében, hogy az általuk rasszistának, antiszemitának vagy éppen csak szélsőjobboldalinak tartott ellenzéki formációkat mindenképp távoltartsák a hatalomtól. Ennek egyik példája Franciaország, ahol a kétfordulós választási rendszert kihasználva a mindent eldöntő küzdelemben a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Frontot rendre leszavazták a jobb- és baloldali voksolók. Éppen ezért fordulhatott elő, hogy a nagyszámú jobboldali szavazótábor a megosztottságból adódóan végül közvetve vagy közvetlenül azt az Emmanuel Macront juttatta hatalomhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!