hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmenthető-e még Európa?
Démény Pál, világhírű népességkutató portréja

2018. 09. 06.
Európa, túlélve megannyi kataklizmát, éppen a minden korábbinál hosszabb életet és nagyobb bőséget kínáló, békés jólét korában veszíti el reprodukciós képességét, és számolja fel lassanként önmagát. Pedig lenne megoldás a népesség­fogyás megfékezésére – állítja Demény Pál világhírű népességkutató, aki munkásságáért nemrég kapta meg a Magyar Szent István Rendet.

„Csak annak az európai nemzetnek lehet jövője, amely nem hagyatkozik külső forrásra, és önerejéből képes megújulni” – idézte Áder János köztársasági elnök a 85 éves Demény Pált kitüntetése alkalmából. Az ötvenes évek óta Amerikában élő, de gyakran hazalátogató demográfus szerint a tartós és rohamos népességfogyás végső soron olyan, mint egy kollektív nemzeti és civilizációs öngyilkosság. Áder utalt arra is, hogy ha Európa más jövőt szán utódainak, akkor ideje felébrednie és cselekednie.

Demény Pál a díjátadó után emlékeztetett arra, hogy a népességfogyás évről évre alig észrevehető folyamat ugyan, de ha a jelenlegi alacsony (1,5 alatti) termékenységi arányszám állandósul, az hosszú távon nemzeti megsemmisüléshez vezet. Demény egész életében arra kereste a választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

A demográfus hangsúlyozta: a születések száma egyéni döntések eredménye, és a döntések szabadsága alapvető, meg nem kérdőjelezhető személyes jog. Ugyanakkor ezeknek a döntéseknek összességükben harmóniába kell kerülniük a közérdekkel. Ennek elősegítése lenne a népességpolitika feladata, aminek végső célja az, hogy a tervezett gyerekek minél nagyobb számban megszülessenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!