hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irreálisnak tartják a NAT 2019-es bevezetését
Változás az oktatásban?

2018. 10. 05.
Nyilvánosságra került a NAT legújabb tervezete, melyről társadalmi vitát kezdeményezett az Emmi. Az egyeztetések eredményessége amiatt is kérdéses, mivel a „vitairatot” még a kormány is véleményezni fogja. A szakmabeliek egyik fő problémája, hogy az új NAT továbbra sem csökkenti a rendkívüli esélyegyenlőtlenségeket.

Egy száz fős szakértői csoport Csépe Valéria miniszteri biztos vezetésével tavaly ősszel kezdte el a 2013-as Nemzeti Alaptanterv (NAT) – törvényben is előírt – ötévenkénti felülvizsgálatát. Az oktatásügyi államtitkárság akkor azt ígérte: az új NAT-ban foglalkozni fognak az országos tüntetések legfőbb követeléseivel, azaz a diákok magas óraszám- és tananyagterhelésével is. (Ennek megvalósulása vitatott, legalábbis a Tanítanék Mozgalom vezetői szerint az új NAT-tervezetben némelyest csökkent ugyan az óraszám, de a tananyagmennyiség érdemben nem változott, miközben megmaradt a kötelező hit- és erkölcstanóra és a napi tesióra is.)

Kezdettől felmerültek aggályok az idő rövidsége miatt is: egy új NAT bevezetéséhez ugyanis – ideértve a kötelező kerettantervek, illetve az illeszkedő tankönyvek kidolgozását, sőt tesztelését is – legalább két évre van szükség. Bár nemrég kiszivárgott, hogy az új NAT-ot készítő szakemberek is irreálisnak tartják annak 2019-es bevezetését, az Emmi közleménye szerint erre jövő ősszel sor fog kerülni – felmenő rendszerben, az első és ötödik évfolyamtól. A Népszava értesülése szerint – amit nem cáfolt az Emmi – a kormány elképzelései szerint az új NAT-hoz alapvetően kétféle, állami és egyházi, keresztény szemléletű tankönyvek fognak készülni, s ezek közül kell majd választani.

Az új NAT tervezetét az Emmi augusztusban kapta meg, véleményezte, majd augusztus 31-én „széles körű társadalmi és szakmai egyeztetésre” bocsátotta a www.oktatas2030.hu portálon szeptember 30-ai határidővel. A kormány által is jóváhagyott változat várhatóan még az őszi ülésszakban a parlament elé fog kerülni. Jelenleg tehát a tervezet párhuzamos véleményezése zajlik, ami Nahalka István oktatáskutató szerint – mint azt a PDSZ Országos Tantestületi Értekezletén kifejtette – elég átláthatatlan helyzetet teremt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!