hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 09.21. (XXII /38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ari Fuld

„Ha az életedben nincs elég kihívás, akkor nem éled jól!” Ez volt a mottója Ari Fuldnak, a magyar származású, amerikai-izraeli kettős állam­polgárnak, akit 2018. Szeptember 16-án, vasárnap délután meggyilkolt egy 16 éves, arab származású tinédzser a Betlehemhez közeli Gush Etzionban.

Cohn-Bendit, a lázadó

Daniel Cohn-Bendit azok közé az elnyűhetetlen politikusok közé tartozik, akiknek időről időre felröppen valamilyen botrány vagy meghökkentő hír kapcsán a neve. Legutóbb Emmanuel Macron francia kormányfő hozta vissza a köztudatba mint reménybeli minisztert, majd EP-listavezetőt.

Belföld

Ostromlott felsőoktatás

Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a diplomások bérelőnye és elhelyezkedési esélye az alacsonyabb iskolázottságúakhoz képest. A társadalmi különbségeket konzerváló oktatási rendszer és szakpolitika miatt ugyanakkor kevesen jutnak be a felsőoktatásba – erősíti meg az OECD legújabb jelentése.

Honnan jöttünk, hová megyünk?

Komoly felhördülést váltott ki a miniszterelnök kijelentése, aki arról beszélt Kirgizisztánban, hogy „mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban.” A nyelvrokonság és ezzel együtt az őstörténet kérdése elsősorban nem politikai, hanem szakmai kérdés, melyről szükséges lenne széles körben vitatkozni.

Hit és értékek

Globális újrakezdés: visszatérnek a bibliai őszi ünnepek?

Az őszi bibliai ünnepek – az évkezdetet jelentő kürtzengés ünnepe, a bűnbánati engesztelés napja, és az örömteli sátrak ünnepe – jeles napok, nem csak a zsidóság, hanem a kereszténység számára. Hogy miért, arról a téma két jeles tudósát, Dr. Hack Márta hebraistát és Dr. Ruff Tibor filozófus-teológust kérdeztük. (2018. 09. 21.) 

HÁTTÉR

Ez még nem a fenevad, de azzá válhat

A Hit Gyülekezete vezetője, a Hetek főszerkesztője a világméretű evangéliumi-karizmatikus mozgalom vezetőinek írt levelében az Európai Unió Magyarországot is érintő legutóbbi döntéseiről küldött tájékoztatást. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük ezt az írást.

Nyomor és világszínvonal

Van helye a magántőkének az egészségügyben, ám először is meg kellene állapodni a „tisztességes minimumról”, vagyis arról a szintről, ami minden ellátottnak jár.

A Fehér Ház krónikása

Bob Woodward idősebb George Bush óta minden elnökről, illetve adminisz­trá­cióról írt könyveket; a legfrissebb, Donald Trumpról szóló nemrég jelent meg. Ennek apropóján összegeztük, mi a sikerének titka, és megkérdőjelez­hetetlen-e a munkássága.

A robotpilóta újraprogramozása

„Negyvenesek érettségi találkozóján nem ritka, hogy kiderül: a többség már túl van az első váláson, és több gyereke is van, több kapcsolatból. Különösen a férfiakra jellemző a többszöri családalapítás, az életközépi krízis velejárójaként. Az utóbbi években azonban egyre többen kérnek segítséget az első házasságuk helyreállításához” – állítja Mihalec Gábor pár- és családterapeuta.

A magyarok nyilai és a brüsszeli akarat

Orbánt nem azért bünteti az EP és a Néppárt, mert „el akarná hagyni” az Uniót vagy éppen a pártcsaládját, hanem azért, mert nem akar kilépni.

Diktatúra, zsarnokság?

Diktatúrát kiáltva rohan az utcára Gyurcsány Ferenc, és árulja a dékás street food­ot: a forradalmi liberálbolsevizmust. Heller Ágnes a The New York Times-ban arról értekezik, hogy bár Orbán harmadszor is választást nyert, ténylegesen mégis zsarnok. Kim Lane Scheppele a 168 órában úgy vélekedik, hogy „vannak látszatválasztások, amelyeket persze ellenzéki párt nem nyerhet meg, de a felszín alatt ez egy diktatúra”. Régebben is mondogatták ugyanezt, de most a Sargentini-jelentés elfogadását harci kürt hangjaként érzékelték, és támadásba lendültek.

KÁVÉSZÜNET

30 éve nyerte első olimpiai aranyát Egerszegi Krisztina

A mai napig nem született olyan hölgy, aki több egyéni olimpiai aranyat nyert volna úszóként – ötöt –, mint Egerszegi Krisztina. Szinte napra pontosan 30 éve, 1988-ban, a szöuli olimpia és a magyar csapat legfiatalabbjaként 14 évesen lett olimpiai bajnok.

Tegyen fogai és ínye egészségéért!

A megfelelő szájhigiéniához hozzátartozik a jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvíz használata. A reggeli és az esti fogmosást nem érdemes „elbliccelni”, mert ennek később komolyabb következménye is lehet.

Választékos hozzátáplálás

A tejpépeket elsődlegesen azért talál-ták ki, hogy fedezzék a babák energia- igényét, ellássák a szükséges vitaminokkal a szervezetüket, így pedig az immunrendszerüket is erősítsék, amire szükség van hároméves korig.

Szükség van-e plusz vitaminra?

Manapság sokszor egymásnak ellent-mondó információkkal bombáznak bennünket arról, hogy miért szükséges vagy éppen nem szükséges, sőt akár káros is a multivitaminok, egyes vitaminok vagy táplálék-kiegészítők szedése. Érdemes néhány szempontot megfontolni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!