hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyomor és világszínvonal
Hogyan kellene változtatni az egészségügyön?

2018. 09. 20.
Van helye a magántőkének az egészségügyben, ám először is meg kellene állapodni a „tisztességes minimumról”, vagyis arról a szintről, ami minden ellátottnak jár.

A logikátlanul egymásra épülő szintek és a hálapénz megszüntetésével ugyanakkor önmagában is jelentősen javítható lenne az állami ellátás színvonala. Szomszédos országokban láthatunk jó példákat.

A kórházak állapota rendben van, az egészségügyben azonban változtatni kell, mondta az atv.hu értesülései szerint Orbán Viktor a kötcsei polgári pikniken. A kórházakra vonatkozó pozitív megállapítást számosan vitatják, az egészségügyet érintő változással kapcsolatban azonban nincs vita. A kérdés: min kell változtatni? A miniszterelnök állítólag azt mondta, az első lépés az állami és magánegészségügy szétválasztása lesz. Nem az a probléma, hogy a magánegészségügy fejlődik, az viszont igen, ha az állami intézetekben összekeveredik az állami és a magánrendelés. (Erre példa, amikor az orvos a magánrendelőjében elvégzi a vizsgálatokat, majd a műtétre abba az állami kórházba utaltatja be a beteget, ahol ő dolgozik. Ott elvégzik – közfinanszírozásban – az operációt, a kontrollvizsgálatokra és az utókezelésekre aztán ismét a magán­rendelőjében várja a pácienst.)

Alapvetően két fő probléma okozza az egészségügy bajait: a forráshiány és az állami szektor szervezetlensége. (A kispénzűek számára pedig nyilvánvaló probléma, hogy a jó színvonalú magánszolgáltatások ára számukra megfizethetetlen.) Miközben az Európai Unió átlagában a tagországok a GDP-jük 7,2 százalékát költik a saját egészségügyi rendszerükre, Magyarország csupán a GDP 5,2 százalékát fordítja az ágazatra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a természet­beni ellátásra fordított összegnél 1670 milliárd forint szerepel 2018-ban, ennyi pénz jut a 9,8 millió állampolgár egészségügyi ellátására közforrásokból összesen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!