hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szükség van-e plusz vitaminra?
Mikor szedjük és hogyan?

2018. 10. 18.
Manapság sokszor egymásnak ellent-mondó információkkal bombáznak bennünket arról, hogy miért szükséges vagy éppen nem szükséges, sőt akár káros is a multivitaminok, egyes vitaminok vagy táplálék-kiegészítők szedése. Érdemes néhány szempontot megfontolni.

Egyes vélemények szerint azok, akik táplálékkiegészítőket szednek, már eleve tudatosabban, egészségesebben is táplálkoznak, így valószínűleg több hasznos tápanyagot is visznek be a szervezetükbe. Tulajdonképpen pont nekik lenne kevésbé fontos a külön készítmények szedése, sőt náluk nagyobb a kockázata annak, hogy többet visznek be a szervezetükbe ezekből az anyagokból.

Sok még az ellentmondásos információ a vitaminokkal és a multivitamin-készítményekkel kapcsolatban is. A vitamin tulajdonképpen olyan szerves anyag, amely a táplálékból energiát felszabadító folyamatok és a sejtszinten zajló anyagcsere-funkciók szabályozásához kell. Egyes kutatások szerint némely vitaminok antioxidáns hatással is bírnak.

Manapság különösen sok hit és tévhit övezi a C-vitamint. Egyes kutatások szerint védhet a ráktól, a keringési betegségekkel szemben, sőt jó a náthára, influenzára is, de sokszor problémás, hogy amikor a vitamint az étrendtől elkülönítve vizsgálják, akkor nem feltétlenül bizonyítható, hogy önmagában is védelmet nyújtana-e. Ezért azok a kutatások megbízhatóbbak, amelyek során a megfigyelés alá vont személyek természetes táplálékokkal vitték be szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Ilyenkor azonban már feltételezhető, hogy a megfelelő felszívódáshoz és hasznosuláshoz hozzájárulnak az adott élelmiszerben (pl. citrusfélék, paprika, eper) található egyéb tápanyagok is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!