hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tegyen fogai és ínye egészségéért!
Elő a fogkefével!

2018. 10. 18.
A megfelelő szájhigiéniához hozzátartozik a jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvíz használata. A reggeli és az esti fogmosást nem érdemes „elbliccelni”, mert ennek később komolyabb következménye is lehet.

Az egyik ilyen következmény, hogy elszaporodhatnak a szájüregben a kellemetlen leheletet okozó baktériumok, amelyek ráadásul még fogágybetegségekhez, fogínysorvadáshoz is vezethetnek. Ennek jele lehet például a fogínyvérzés vagy a fokozott fogkőképződés.

Az eltávolítatlan fogkő, lepedék – ami sokszor a helytelen fogmosási technikának vagy rosszabb esetben a fogmosás teljes elhagyásának köszönhető – elősegíti a baktériumok megtelepedését. Éjjel jellemzően csökken a nyáltermelés, s ezáltal a nyál tisztító, védő hatása is, ezért az esti fogmosást ne hagyjuk ki! Ellenkező esetben reggel megszaporodott baktériumtenyészettel ébredhetünk. De a reggeli fogmosással még javíthatunk a helyzeten.

Ehhez már a fogkrémet is érdemes körültekintően kiválasztani. Ma már kaphatók olyanok, amelyek segítenek a fogínyvérzés megszüntetésében és megelőzésében, a baktériumok eltávolításában, és még a leheletet is felfrissítik. Egyes készítmények a gyümölcsök vagy a bor által okozott saverózió ellen is védik a fogzománcot, vagy ápoló, védő hatású gyógynövénykivonatot tartalmaznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!