hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honnan jöttünk, hová megyünk?
Őstörténet mint politikai eszköz

2018. 09. 20.
Komoly felhördülést váltott ki a miniszterelnök kijelentése, aki arról beszélt Kirgizisztánban, hogy „mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban.” A nyelvrokonság és ezzel együtt az őstörténet kérdése elsősorban nem politikai, hanem szakmai kérdés, melyről szükséges lenne széles körben vitatkozni.

 

A józan párbeszédet jelentősen nehezíti, hogy a mindenkori hatalmak a maguk szája íze szerint próbáltak identitást adni a nemzetnek. Az őstörténet ugyanis jelentősen meghatározza egy-egy nemzet jövőképét is. Történészek szerint az eredetkutatás sok esetben pont a politikai okok miatt nem lehet objektív: meghatározó az egyes hatalmi viszonyok szellemi, ideológiai gondolkodásmódja, és sok esetben külső elvárásoknak is meg kell felelni. Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy a nyelvrokonság és az őstörténet különbözhet egymástól. Vitathatatlan ugyanis, hogy a jelenlegi magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád tagja. Ezt a nézetet osztja a Magyar Tudományos Akadémia is. Ugyanakkor arról, hogy ennek a kétségtelen finnugor nyelvi közösségnek „vérrokonság” vagy inkább egy időközbeni nyelvcsere, felülrétegződés, vagy éppen a közlekedőnyelv használata az oka, már nincs konszenzus. Mindenesetre az ősi krónikák azt sejtetik, hogy a magyar nép nem finnugor, hanem eurázsiai eredetű.

Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a nyelvünk és a népünk eredete nem szükséges, hogy egybeessen, és jelen esetben vélhetően nem is azonos. A népvándorlás és a hódítások ráadásul jelentős keveredést eredményeztek, emiatt viszont a türk nyelvcsaládhoz szintén erős szálak kötik a magyar nyelvet: számos szavunk megegyezik, ráadásul a türk népcsoportok esetében a történeti krónikák szerint is több az összekötő kapocs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!