hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.04.12 (XXIII/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Másnap

„Csak azok a rémes választás utáni reggelek ne lennének. Este még minden szép, aztán másnapra semmi nem marad” – írta egy csalódott baloldali kommentelő, miután tisztázódott, hogy ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt. Valóban sokak életérzése hasonló volt most Izraelben, mint azoké, akik 2016 novemberében Hillary Clinton biztos győzelmének a tudatával tértek nyugovóra, hogy aztán másnap Donald Trump győzelmére ébredjenek. De hasonló hitetlenséggel fogadták 2000-ben George W. Bush sikerét is Al Gore-ral szemben.

Bibi történelmet írt

Izraeli mércével is szokatlanul éles kampány, korrupciós vádak, Bibi-ellenes koalíció. A regnáló izraeli miniszterelnök zseniálisan kampányolva mindenkit meglepett.

Német-francia-tengellyel épül a jövő Európája

Az EU Franciaország és Németország együttműködésén alapul. Az eredeti cél a háborúk elkerülése volt, Azóta viszont egymás legszorosabb európai szövet­ségesévé is váltak. Ma pedig már ott tartunk, hogy a két ország új szövet­ségeket épít Európa jövőjének irányba helyezése és a liberális világrend megerősítése érdekében.

Sárga lap Erdogannak

A „legyőzhetetlen Erdogan” imidzs sérült ugyan kicsit a márciusi török önkormányzati választások után, de mélyreható változásokra nincs kilátás sem a bel-, sem a külpolitikában.

Benjamin Netanjahu ötödik választása

Az izraeli választáson elért győzelmével szinte biztosra vehető, hogy Netanjahu lesz Izrael leghosszabb ideje hivatalban levő miniszter­elnöke. Egy páratlan politikai életút tanulságai. 

Belföld

A gépezet áldozata

Hatóságok szerint Roszkos Károly 2016 februárjában díjfizetés nélkül parkolt autójával. Mivel utólag sem rendezte a tartozást, a gépezet beindult: a végrehajtó a napokban emelt le 73 ezer forintot a számlájáról, hogy aztán majd néhány hónap alatt lenullázza a mostanra 180 ezer forintra duzzadt hátralékot. A férfi azonban sosem parkolt az adott helyen, ugyanis abban az időszakban éppen haldoklott.

Parkoló-gate

A parkolás nem lehet veszteséges, hiszen az autós fizet, miközben cserébe nem kap semmit. Budapest több kerületében mégis veszteséget termel a rendszer.

Kórházak adósságcsapdában

Az újratermelődő kórházi adósságok miatt fejcseréket és költségvetési biztosokat ígért be a szaktárca a legeladósodottabb kórházak élére. Szakértők szerint viszont ha száz zsenit is tesznek az intéz­mények élére, az sem fogja megoldani a megfelelő finanszírozás és az átfogó koncepció hiányát.

Közvélemény-kutatások: vizsgál vagy befolyásol?

Miközben az ország gőzerővel készül az Európai Parlamenti választásokra, csatasorba álltak a hazai közvélemény-kutató cégek is. Rendre jönnek ki az adatok az esélyeket illetően, a számok viszont sokszor jelentős eltérést mutatnak egymáshoz képest.

Milyen károkat okoz a mezőgazdaságban az aszály?

Rendkívüli aszály sújtja az ország több megyéjét, a károk száma a korábbiakhoz képest ötszázszorosára nőtt. Az elmaradt csapadékmennyiséget megfelelő öntözési rendszer hiányában szinte lehetetlen pótolni.

Hit és értékek

A magyarok mintát adnak Európának

Budapesten tartott előadást korunk egyik legismertebb orientalista történésze, Daniel Pipes, aki szerint Európában egyre többen figyelnek a bevándorlással szemben elutasító és a civilizációs értékeket védelmező magyar modellre.

HÁTTÉR

Bagolyvadászat őzegerekre

Elfogadjuk vagy nem, az evolúció ma már egy olyan vezéreszme, amelyet mélyen bebetonoztak a modern ember gondolkozásába az elmúlt másfélszáz évben. Amerikai tudósok egy csoportja a híres-hírhedt „biblia­övezetben” olyan kísérletbe kezdett, amely az  evolúciós folyamatokat a gének szintjén igyekszik bizonyítani.

Mutasd a DNS-ed és megmondom ki vagy!

Egy évtizede még emberi DNS-t érintő genetikai vizsgálatot szinte kizárólag egészségügyi vagy igazságügyi indokkal végeztek. Ma szinte gomba módra szaporodnak olyan cégek, amelyek vállalják, hogy egy átlagember DNS-mintájából megállapítják etnikai hovatartozását, őseinek lakhelyét, és mindezt viszonylag alacsony áron. A kérdés sokakban felmerül: vajon tényleg megéri?

Katarzis nélkül nincs felemelkedés

Huszonöt évvel ezelőtt hatalmi játszmák és társadalmi feszültségek következtében mindössze 100 nap alatt mintegy 800 ezer ember vesztette életét a ruandai népirtásban. Az okokról és következ­ményekről kérdeztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Afrika-kutatóját.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!