hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mutasd a DNS-ed és megmondom ki vagy!
Megbízhatóak a népszerű genetikai vizsgálatok?

2019. 04. 11.
Egy évtizede még emberi DNS-t érintő genetikai vizsgálatot szinte kizárólag egészségügyi vagy igazságügyi indokkal végeztek. Ma szinte gomba módra szaporodnak olyan cégek, amelyek vállalják, hogy egy átlagember DNS-mintájából megállapítják etnikai hovatartozását, őseinek lakhelyét, és mindezt viszonylag alacsony áron. A kérdés sokakban felmerül: vajon tényleg megéri?

Örökítőanyagunk, a DNS (dez­oxiribonukleinsav) központi szerepet foglal el sejtjeinkből felépülő szervezetünkben. A külső tulajdonságok, mint a haj vagy a szem színének meghatározása mellett minden egyes fehérjénk szerkezetének kialakulásáért a DNS az elsőrendű felelős. A fehérjék szerkezete pedig meghatározza azok működését. Abban az esetben, ha a fehérje szerkezete a normálistól eltér, valószínű, hogy működése sem lesz normális, ami miatt különböző betegségek alakulhatnak ki. A fehérje szerkezetének megfelelő kialakulását a DNS építőköveinek, az úgynevezett nukleotidoknak a sorrendje biztosítja.

Gyors és olcsó DNS-vizsgálatok

A nukleotidok sorrendjének, úgynevezett szekvenciájának megállapítására használt módszerek terén az elmúlt években rendkívüli fejlődés zajlott. Ennek eredményeképp olyan, szinte automatikusan működő készülékeket fejlesztettek, amelyekkel gyorsan és rendkívül költséghatékonyan lehet nagy mennyiségű DNS-minta nukleotidsorrendjét megállapítani. Ehhez járult még a nagy mennyiségű adatok kezelésére alkalmas szoftverek és ezek futtatására, valamint az adatok tárolására alkalmas számítógépes háttér fejlesztése. Ezzel lehetővé vált a DNS-vizsgálat során nyert óriási adatmennyiség kezelése, és korábbi, szintén hatalmas adatbázisokkal való összevetése. Mindez nemcsak az orvostudomány és a kriminalisztika területén jelentett előrelépést, mára egy átlagember is számos információhoz juthat a saját genetikai állományával kapcsolatosan. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!