hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közvélemény-kutatások: vizsgál vagy befolyásol?
Hazudnak a számok?

2019. 05. 10.
Miközben az ország gőzerővel készül az Európai Parlamenti választásokra, csatasorba álltak a hazai közvélemény-kutató cégek is. Rendre jönnek ki az adatok az esélyeket illetően, a számok viszont sokszor jelentős eltérést mutatnak egymáshoz képest.

A kutatók munkáját kritizálók gyakran idézik Churchillt, miszerint „csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. A mondat éle érthető, eredete azonban erősen kétséges. Egy Werner Barke nevű kutató ugyanis évek óta keresi a mondat forrását, eddig eredménytelenül. Azt állítja, hogy az angoloknál ez a mondás teljesen ismeretlen. A Die Zeit tudományos magazinjának szerkesztője úgy véli, az idézet német berkekből származik. A második világháborúban ugyanis rendszeresen számháborúztak egymással a nagyhatalmak. Joseph Goebbels propagandaminiszter ekkoriban többször utasította a német lapokat, hogy az angol sajtót és Churchillt állítsák be hazugnak, amiért hamis számokat közölnek a német bombázásokról.

A lapok pedig meg is tették, rendszeresen számakrobatának nevezve a brit miniszterelnököt. Ugyanígy Churchill sem hitt a német propaganda számainak, tehát a bizalom a másik oldalról is hiányzott.

Választást kell nyerni,nem közvéleménykutatást

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!