hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katarzis nélkül nincs felemelkedés
Interjú Biedermann Zsuzsánnával

2019. 05. 10.
Huszonöt évvel ezelőtt hatalmi játszmák és társadalmi feszültségek következtében mindössze 100 nap alatt mintegy 800 ezer ember vesztette életét a ruandai népirtásban. Az okokról és következ­ményekről kérdeztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Afrika-kutatóját.

Kelet-Afrikában, a mai Ruanda és Burundi területén él a bantu hutu és a kusita eredetű tuszi népcsoport. Mit tudunk a gyarmatosítás előtti történetükről?

– A hutuk és tuszik évszázadokig éltek ugyanazokon a területeken, azonos nyelvet beszélve, ugyanazt az istent és királyt tisztelve, ha nem is konfliktusok nélkül, de viszonylag stabil társadalmi struktúrában.

Személyes tapasztalatom szerint még az avatatlan szem is meg tudja különböztetni a két etnikum tagjait az utcán. Mégis egyes vélemények, sőt a Wikipédia szerint sem két népről, hanem két társadalmi osztályról van szó. Ha viszont mégis két etnikumról beszélünk, hogy lehetett egyikből átkerülni a másikba?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!