hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Benjamin Netanjahu ötödik választása
Egy elképesztő pályafutás

Az izraeli választáson elért győzelmével szinte biztosra vehető, hogy Netanjahu lesz Izrael leghosszabb ideje hivatalban levő miniszter­elnöke. Egy páratlan politikai életút tanulságai. 

Benjamin Netanjahu már ma is Izrael második leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője az államalapító miniszterelnök, Ben Gurion után. Mindketten megszakítással töltötték be a kormányfői tisztséget; ám ez a megszakítás Ben Gurion esetében 1954–55-ben 22 hónapig tartott, Netanjahu esetében viszont 1999 és 2009 között egy évtizedig. Ebben az egy évtizedben előfordult, hogy Netanjahu saját pártján belül is belső ellenzékbe szorult, volt, hogy a kormányból kényszerült távozni az izraeli jobboldal másik óriásával, Ariel Saronnal folytatott vitája után – ám épp ez az évtized volt az, amikor Netanjahu előbb a saját, majd pártja politikáját formálta át gyökeresen, hogy aztán ismét kormányra kerülve Izrael történelmét is megváltoztassa.

Amikor Benjamin Netanjahu Budapesten járt 2017 júliusában, már felhívtuk a figyelmet arra a párhuzamosságra, amely az 1999-ben ellenzékbe került Netanjahu és a 2002-ben ellenzékbe került Orbán Viktor pályafutása között fedezhető fel. Mindketten néhány évnyi miniszterelnökség után szorultak hosszú időre ellenzékbe, majd mindketten hazájuk politikai életének jobboldalát integrálva tértek vissza a hatalomba (2009-ben, illetve 2010-ben). Ebben pedig mindkettejüknek a legendás politikai stratéga, a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelstein volt a segítségére.

Három évtized, három pálya: katona, diplomata, politikus

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!