hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.11.08 (XXIII/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hódoltságból barátság

Törökország elnöke november 7-én ismét hazánkba látogatott. Orbán Viktor keleti nyitása sok tekintetben talányos, de semmiképpen sem előzményeket nélkülöző. A török elnyomás ellenére hazánk szövetségi rendszere, a nyugati érdekeknek való ellenállás rendszerint úgy hozta, hogy megbízható regionális szövetségeseink mellett keletebbre is barátok után nézünk.

Erdoğan háborúja

2015-ben egy Erdoğan–Obama telefonbeszélgetéssel indult a török légierő szíriai beavatkozása, 2019-ben pedig egy Erdoğan–Trump telefonbeszélgetéssel kezdődött a török hadsereg szárazföldi támadása az északkelet-szíriai kurd fegyveresek ellen. Milyen kockázatokkal jár a török hadsereg szíriai beavatkozása a nyugati világra nézve?

Utópia a polgárháború földjén

A nemzetközi média a mai napig marxista–leninista jelzővel illeti a törökországi PKK-t és szíriai testvérpártját, a PYD-t. Ezzel szemben ők maguk demokratikus konföderalizmusnak nevezik azt a modellt, melyet a 2000-es évek eleje óta követnek.

Belföld

A „21. századi pártok” veresége

Eseménydús napja volt Budapestnek a keddi. Megalakult az új Fővárosi Közgyűlés, felálltak a bizottságok, és megválasztották Karácsony Gergely helyetteseit.  És megalakult a fővárosi cégek új vezérkara is, nagyon is ismerős névsorral.

Korszakváltás a kampányokban

Miközben a Fidesz látszólag visszavette a stafétabotot a baloldaltól médiafronton, valójában a választási kampány itthon is új szintre lépett a közösségi oldalak és az alternatív hírportálok felértékelődésével. Ezen a térfélen pedig nem a jobboldalnak lejt a pálya.

Hit és értékek

Kádár és a zsidókérdés

1956 és Nagy Imre mellett a Kádár-rendszer legnagyobb tabuja a zsidóság volt. Most Kovács András szociológus eddig nem publikált dokumentumok alapján hiánypótló, rendkívül tanulságos könyvet írt a témáról a Kádár-rendszer és a zsidók címmel.

HÁTTÉR

Lelőnek, ha a lövészárkok között szaladgálsz

„Nekem nagyon hézagpótló volt ez a film, mert ’89-ben disszidáltam, és 30 évet éltem külföldön. Az archív bevágások különö­sen tetszettek” – mondta egy néző, miután látta Papp Gábor Zsigmond Kettévált ország című dokumentumfilmjét. A filmben bal- és jobboldali művészek véleményezik az elmúlt 30 évet.

Merre tovább, Románia?

Klaus Iohannis vezeti a különböző közvélemény-kutatásokat, ugyanakkor várhatóan szükség lesz egy második fordulóra a romániai elnökválasztáson. Vajon lesz-e valakinek esélye legyőzni az Orbán Viktorétól merőben különböző politikát folytató Iohannist, és ez milyen hatással lenne a szomszédi kapcsolatokra, illetve Kelet–Közép-Európa jövőjére?

Kvantum felsőbbrendűség

Miközben itthon a nemzet az 1956-os forradalomról emlékezett meg, a világ másik felén egy internetóriás forradalmi bejelentést tett október 23-án: a Google kísérleti kvantumszámítógépe túllépett hagyományos társainak határain, és olyan számításokat végzett el, amelyhez elődeinek évezredekre lenne szüksége.

Embertelen gyermekvédelem

Szoptatás másfél éves korban, indiai hagyományoknak megfelelően kézzel való evés vagy éppen keresztény nevelés – a norvég gyermekvédelmi hatóság (Barnevernet) ilyen és hasonló indokkal több tízezer gyereket emelt ki eddig családokból.

Amikor végre leomlott a Fal

Harminc éve dőlt le a berlini fal. Igen, ez az a kettős határvonal, közte a szörnyűséges halálsáv, amire Tom Hanks oly rémülten néz alá a Kémek hídjában, miközben vonata áthalad Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin között.

Az Ecseritől a hazai műgyűjtés csúcsáig

A Kieselbach Galériában tömérdek festmény cserélt már gazdát, vagy került felfedezésre. Magyarország egyik legmeghatározóbb műgyűjtőjének fanatizmusa egy gyermekkori érintésnek köszönhető, amit azóta is hűen őrizget magában. Beszélgetés a hazai művészet jövőjéről, a műkedvelésről és a múzeumok jelentőségéről.

KÁVÉSZÜNET

Jönnek a fintechek

Úgy tűnik a bankok csillaga leáldozóban van, számos fiatal és dinamikus pénzügyi szolgáltatás jelent meg az elmúlt évek során, amelyek megoldást nyújthatnak a klasszikus banki szolgáltatások hiányosságaira.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!