hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merre tovább, Románia?
Politikai forgatókönyvek az elnökválasztás előtt

2019. 11. 07.
Klaus Iohannis vezeti a különböző közvélemény-kutatásokat, ugyanakkor várhatóan szükség lesz egy második fordulóra a romániai elnökválasztáson. Vajon lesz-e valakinek esélye legyőzni az Orbán Viktorétól merőben különböző politikát folytató Iohannist, és ez milyen hatással lenne a szomszédi kapcsolatokra, illetve Kelet–Közép-Európa jövőjére?

Románia félprezidenciális berendezkedésű ország. Magyarországgal ellentétben tehát az államfőnek jóval nagyobb szerep jut, de nem annyi, mint például az Egyesült Államok elnökének. Emiatt sokkal nagyobb az instabilitás is: a mindenkori államfő és a miniszterelnök időről időre erőpróbát tart, ebből rendszerint előbbi jön ki győztesen, de abban mindenki megegyezik, hogy az állampolgárok a vesztesek.

Az alaptörvény módosítása még várat magára, az állam- és kormányfő jogköreinek homályos megfogalmazása az egyik oka annak, hogy a rendszerváltás utáni Romániában mindössze két kormányfőnek sikerült kitölteni mandátumát.

A szász származású Klaus Iohannis idén tölti be hatvanadik életévét. Elnöki mandátumának megítélése nem egyértelmű a romániaiak körében. Támogatói a korrupcióellenes harc egyik vezéreként tekintenek rá, bírálói pedig azt kérik számon rajta, hogy az alkotmányt áthágva beleszól a kormányzásba, és egy olyan korrupcióellenes ügyészséget támogat, amelyet a mélyállam használ politikai leszámolásokra. Magát Iohannist is azzal vádolják, hogy a titkosszolgálatok irányítása alatt áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!