hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kádár és a zsidókérdés
Izrael „imperialista báb”, a hazai zsidók „gyanús társaság”

2019. 11. 07.
1956 és Nagy Imre mellett a Kádár-rendszer legnagyobb tabuja a zsidóság volt. Most Kovács András szociológus eddig nem publikált dokumentumok alapján hiánypótló, rendkívül tanulságos könyvet írt a témáról a Kádár-rendszer és a zsidók címmel.

Amikor az izraeli kommandósok 1960-ban elfogták Adolf Eichmannt, a magyarországi holokauszt  legfőbb felelősét, a magyar pártvezetés számára nagy dilemmát jelentett, hogy miként reagáljanak a készülő jeruzsálemi perre. Bár voltak, akik támogatták volna az együttműködést az izraeli hatóságokkal, Kádár János pártfőtitkár a Politikai Bizottság ülésén kiadta az utasítást, hogy az ügyet nem szabad zsidó vonatkozásúként kezelni: „Nem jó ezekből a nyomorult, fasiszta ügyekből kizárólag zsidókérdést csinálni. Ha ebben a dologban fellépünk, a döntő az legyen, hogy ez az Eichmann a magyar állampolgárok ezreit gyilkolta meg. Ennek a vonalnak kell erősnek lennie, ne az a vonal legyen, hogy zsidókérdést csinálunk ebből az ügy-ből. Eichmann nem csak zsidókat gyilkolt meg, mások is voltak ott. Ez nem zsidókérdés, ez a fasizmus és antifasizmus kérdése. Elismerjük az izraeli bíróság jogát ebben a dologban. A zsidókról csak ennyit. Erre vigyázni kell.”

A kommunista antiszemitizmus

Kádár álláspontja nem csak az Eichmann-ügyben volt irányadó a zsidósággal kapcsolatban. A nagy hallgatás egészen a rendszerváltásig – sőt azon túl is – rányomta bélyegét a huszadik századi magyar történelem talán legbonyolultabb kérdésére. Nem véletlen, hogy a magyar holokauszt történetét egy Amerikában élő történész, Randolph L. Braham írta meg, és ő is csak 1988-ban végzett a munkával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!