hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kvantum felsőbbrendűség
A Google kinyitotta Pandora szelencéjét?

2019. 11. 07.
Miközben itthon a nemzet az 1956-os forradalomról emlékezett meg, a világ másik felén egy internetóriás forradalmi bejelentést tett október 23-án: a Google kísérleti kvantumszámítógépe túllépett hagyományos társainak határain, és olyan számításokat végzett el, amelyhez elődeinek évezredekre lenne szüksége.

Ez önmagában talán még nem hangzik túl izgalmasnak, azonban ha belátjuk, miféle nagy képbe illeszkedik ez az esemény, máris másként tekinthetünk a bejelentésre. A Google kutatói két hete a Nature magazinban közzétett publikációjukban és az ezzel együtt a legnagyobb videomegosztóra feltöltött videójukban nyilvánosságra hozták, hogy a Sycamore (szikomorfa vagy szikomorfüge) névre keresztelt kvantumprocesszor által meghajtott gépük átlépte az úgynevezett kvantumfölény (quantum supremacy) küszöbét. A kvantumfölény már évtizedek óta létező koncepció, azonban igazán 2012 óta ismert. A fogalom – melyet a különböző cégek másként értelmeznek – arra utal, hogy a számítástechnika akkor lép be a következő korszakba, ha a kvantumszámítógépek már nem pusztán a hagyományos gépek munkáját tudják ellátni – azoknál sokszorta gyorsabban –, hanem azok képességeit meghaladva olyan feladatokat is véghezvihetnek, amelyekre a bit alapú gépek nem képesek (vagy beláthatatlanul hosszú időre lenne szükség ehhez).

A szóban forgó kísérletben a Google arra ,,kérte” kvantumszámítógépét, hogy hozzon létre milliónyi véletlenül előállított számot, majd ezek statisztikai eloszlását vesse össze azzal, hogy elméletileg milyen eloszlásnak kellett volna generálódnia. Ezen feladat végrehajtása a Google szerint az IBM hagyományos alapokon nyugvó, azonban jelentősen felturbózott szuperszámítógépének is tízezer évébe telt volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!