hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utópia a polgárháború földjén
A kurd szeparatizmus ideológiai gyökerei

2019. 11. 07.
A nemzetközi média a mai napig marxista–leninista jelzővel illeti a törökországi PKK-t és szíriai testvérpártját, a PYD-t. Ezzel szemben ők maguk demokratikus konföderalizmusnak nevezik azt a modellt, melyet a 2000-es évek eleje óta követnek.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1978-as megalapításakor marxista–leninista ideológiai alapokon álló szeparatista szervezetként határozta meg magát, céljaként pedig egy független, emellett társadalmi osztályok nél­küli kurd állam létrehozását jelölte meg. Ennek érdekében 1984-ben gerillahábo­rút kezdett a török kormány ellen. A konfliktus – mely az 1990-es évek közepén volt a legvéresebb – több mint 40 ezer áldozatot követelt. A pártot Törökországon kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván.

Az 1990-es években azonban a szocializmus a PKK-ban is avítt lett, ami az ezredforduló után nyilván­való váltást eredményezett a moz­galom irányvonalában. Az önálló kurd állam helyett beérték volna egyszerű autonómiával, amelyben úgynevezett demokratikus konfö­deralizmust, egy antikapitalista, női egyenjogúságot hangsúlyozó, zöld ideológiákkal átitatott utópiát álmodtak meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!